Typická národní jídla

Typická národní jídla

Typische Nationalgerichte

Německé speciality

Deutsche Spezialitäten
Alsterwasser
osvěžující nápoj ze světlého piva a limonády
Altbier
tmavé, kvašené, hořké pivo
Apfelpfannkuchen
palačinky se zapečenými kousky jablek
Apfelschorle
nealkoholický střik z minerálky a jablečné šťávy
Bauernfrühstück
jednoduchý vydatný pokrm, opékané brambory s míchanými vajíčky a špekem s různými přílohami
Berliner Schnitzel
smažené kravské vemeno podávané s bramborami, berlínská specialita
Bienenstich
koláč s krémovou náplní posypaný mandlemi
Blutwurst
smažená vepřová klobása na způsob jelita podávaná s pečenými bramborami
Bockwurst
typická německá vařená klobáska, většinou vepřová
Champignon-Rahmsauce
žampionová omáčka podávaná nejčastěji k vepřovému masu
Dunkles Radler
osvěžující nápoj z tmavého piva a limonády
Erbseneintopf
hlavní jídlo ve formě husté hrachové polévky podávané s párkem
Flammkuchen
slaný koláč z kynutého těsta, v různých regionálních variantách, nejčastěji se špekem a cibulí
Gebratene Entenbrust
pečená kachní prsíčka s různými omáčkami nebo zeleninou
Gefüllte Paprikaschote
plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou a rýží
Gemüseeintopf
hlavní jídlo ve formě husté zeleninové polévky
Gemüsepfanne
dušená zeleninová směs, často také s kousky masa nebo se zapečeným sýrem
Gemüseteller
studený zeleninový talíř, podává se s různě upravenými bramborami
Heiße Zitrone
horký nápoj z vody a citronové šťávy slazený medem nebo cukrem
Hirschgulasch
jelení guláš s červeným zelím a knedlíkem nebo špeclemi
Holländische Sauce
holandská omáčka z másla a žloutku podávaná k rybě, mořským plodům a zelenině
Jägermeister
bylinný likér s 35% alkoholu, připomíná “náš” Fernet
Jägerschnitzel
myslivecký řízek s houbovou nebo rajčatovou omáčkou
Käseplatte, Käseteller
studený talíř s nejrůznějšími druhy sýra
Käsespätzle
sýrové špecle
Kasseler
nasolené uzené vepřové maso se zelím a bramborem, berlínská specialita
Kräuterbutter
bylinkové máslo, podává se především ke smaženému a grilovanému masu
Lachs
losos, podává se smažený, grilovaný, uzený
Lammhaxe
jehněčí koleno s fazolemi, rajskou omáčkou nebo ovčím sýrem
Lammrücken
jehněčí hřbet na rozmarýně, buď se špenátem, ovčím sýrem nebo různými omáčkami
Leberkäs(e)
sekaná z hovězího a vepřového masa, podává se buď teplá v housce jako malé občerstvení nebo s volským okem a přílohou jako hlavní jídlo
Malzbier
sladké tmavé sladové pivo s nízkým obsahem alkoholu
Maultaschen
polévková zavářka, taštičky z nudlového těsta plněné masem, sýrem nebo zeleninou, švábská specialita
Milchkaffee
káva s velkým množstvím mléka
Radler
osvěžující nápoj ze světlého piva a limonády
Rinderfilet
steak z hovězího hřbetu s žampiony nebo různými omáčkami
Rinderroulade
roláda z hovězí kýty plněná špekem, okurkou a cibulí, podávaná s červeným zelím a bramborami nebo knedlíky
Rostbratwurst
smažená vepřová klobása podávaná s bramborovým salátem, bramborami nebo kyselým zelím
Rote Grütze
dezert, hustý kompot z rybízu, jahod nebo třešní, často podávaný s vanilkovou omáčkou
Ruccola-Salat
salát z rukoly a dále např. rajčat, šunky, parmazánu
Rumpsteak
rumpsteak, hovězí plátek na rožni, podávaný s hranolky nebo salátem
Salatteller
salátový talíř, bývá v různých obměnách, např. Gemischter (míchaný), Bunter (pestrý), Frühlings- (jarní)
Sauerkraut
kyselé zelí, v jednotlivých spolkových zemích jako příloha k různým pokrmům, německé národní jídlo
Schinkenplatte
studený talíř s různými druhy uzenin
Schnitzel Holstein
telecí řízek s volským okem a topinkou obloženou rybou, holštýnská specialita
Schwarzwälder Kirschtorte
smetanový dort s višněmi a čokoládou, jeden z nejznámějších německých dortů
Schweinebraten
vepřová pečeně s knedlíkem a červeným nebo kyselým zelím
Schweinemedaillons
vepřové medailonky v houbové, smetanové nebo holandské omáčce
Schweinshaxe
ovarové koleno, podává se vařené, pečené nebo grilované
Spargelsalat
chřestový salát, většinou se šunkou a chlebem
Spätzle
špecle, malé, podlouhlé nudle, podávané jako příloha nebo samostatné jídlo
Spezi
nápoj z limonády a koly
Teigtaschen
taštičky z nudlového těsta plněné masem nebo zeleninou
Thüringer Klöße
bramborové knedlíky podávané k těžkým, masitým pokrmům, durynská specialita
Tomate-Mozzarella
salát z rajčat a mozzarelly v nálevu z vinného octa
Weißbier
pivo z pšenice a ječmene se svrchním kvašením
Weißwurst
vařená bílá klobása z telecího masa podávaná se sladkou hořčicí, mnichovská specialita
Wildschweinbraten
pečeně z divočáka s knedlíkem a červeným zelím
Zigeuner Schnitzel
vepřový nebo telecí řízek s cikánskou omáčkou

Rakouské speciality

Österreichische Spezialitäten
Apfelstrudel
jablkový závin z listového těsta
Café Latte, Cafe au lait
slabší káva s větším množstvím zpěněného mléka
Cappuccino Wiener Art
cappuccino s mlékem, šlehačkou a kakaem
Einspänner
“naše” vídeňská káva
Fiaker
silná černá káva s rumem
Großer Brauner
velká černá káva s trochou mléka
Häferlkaffee
káva s větším množstvím mléka
Kaiserschmarren
sladký trhanec z palačinkového těsta s rozinkami
Kleiner Brauner
malá černá káva s trochou mléka
Linzer Torte
linecký dort
Melange
nejtypičtější druh vídeňské kávy, káva se zpěněným mlékem
Pharisäer
velká silná černá káva s rumem, cukrem a šlehačkou
Sachertorte
Sachrův dort, čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou
Verlängerter
slabší káva se šlehačkou
Wiener Schnitzel
smažený telecí řízek

Švýcarské speciality

Schweizer Spezialitäten
Capuns
směs nudlového těsta a hovězího masa zabalená v mangoldu nebo locice
Cordon bleu
smažený telecí nebo vepřový řízek plněný sýrem a šunkou
Flädli
typická polévková zavářka z palačinkového těsta ve formě malých lívanečků
Fondue
fondue, sýr roztavený v bílém víně, podávaný např. s bramborami, bývá nabízen v různých příchutích
Geschnetzeltes
ragú ve smetanové omáčce, nejčastěji z telecího masa, curyšská specialita
Meringues
sněhové pečivo podávané se šlehačkou, oblíbený švýcarský dezert
Raclette
roztavený sýr podávaný např. s chlebem nebo bramborami a cibulí
Rösti
opékaná bramborová placka podávaná jako příloha, tradiční švýcarský pokrm
Zwiebelkuchen
slaný cibulový koláč s různými regionálními úpravami