Typická národní jídla

Typická národní jídla

Platos típicos nacionales

Jídla ve Španělsku

Platos de España
atún mechado
špikovaný tuňák, andaluský pokrm
bacalao al pil pil
treska s omáčkou z česneku a chilli
berza
dušená kapusta
boniatos
pečené sladké brambory
butifarra
masný kořeněný výrobek podobný jitrnici či jelitu
calçotada
pórky pečené na ohni, podávané s rajčatovou omáčkou, typické katalánské jídlo
caldo gallego
vývar z hovězích a vepřových kostí s fazolemi
callos
dršťky
castañas
pečené kaštany
cava
katalánské “šampaňské”
cazuela
jídlo “vše v jednom hrnci” s dušeným masem a různými druhy luštěnin
chorizo
španělská papriková uzenina z vepřového masa
churrasco
grilované maso v omáčce
churros
válečky ze smaženého koblihového těsta, které se namáčí do horké čokolády
clara
pivo s citronovou sodou, velmi osvěžující nápoj
coca
sladký nebo slaný koláč na plech
cochinillo asado/al horno
pečené selátko
cocidos
jídlo “vše v jednom hrnci” podobné husté polévce s dušeným masem a zeleninou
conejo con all-i-oli
pečený králík s katalánským dipem z olivového oleje a česneku
crema catalana
obdoba vanilkového pudinku s vrstvou zkaramelizovaného cukru na povrchu
embutidos de Vic
uzeniny z města Vic vyhlášené svou kvalitou
empanada
plněný piroh
ensaimada
koláč z lehkého těsta (s až půlmetrovým průměrem)
escalivada
jídlo z grilovaných lilků, paprik, cibule, rajčat a česneku, katalánské jídlo
esqueixada
studený pokrm z tresky, rajčat, paprik, oliv, cibule, oleje a octa, katalánské jídlo
fabada asturiana
hustá fazolová polévka s vepřovým masem a jelitem
fideuá
pokrm z ryb a mořských plodů podobný paelle, ve kterém je rýže nahrazena těstovinami
flan
pudink s různými příchutěmi, připravený z vajec, mléka a cukru
gambas al ajillo
krevety ve šťávě s česnekem a chilli papričkou
gazpacho
studená osvěžující polévka z rajčat, paprik, okurky, cibule a chleba
gazpacho manchego
pokrm z dušené zvěřiny (zajíc, koroptev), zeleniny a hub servírovaný s chlebovou plackou
horchata
osvěžující nápoj z vody, cukru a rozmixovaných hlíz šáchoru, případně rýže nebo mandlí
huesos de santo
malé marcipánové trubičky s různou náplní, sladkost připravovaná o Dušičkách
jamón ibérico
iberská sušená šunka
jamón serrano
nasolená vepřová sušená šunka
jerez
sherry
longaniza
masný sušený vepřový výrobek ve tvaru klobásy, někdy se svázanými konci
magdalena
sladké pečivo z piškotového těsta v papírových košíčcích
mantecado
zpravidla vánoční pečivo z vepřového sádla, mouky, cukru, pražených mandlí a skořice
mel-i-mato
čerstvý bílý sýr s medem podávaný jako dezert
menestra de verduras
pokrm z dušené zeleniny
mojo picón
pikantní omáčka z česneku, chilli, kmínu, oleje a octa, podává se hlavně k bramborám vařeným ve slupce
natillas
řidší pudink různých příchutí
paella
rizoto s kousky masa, mořskými plody, zeleninou a šafránem, původně valencijský pokrm
pan con tomate (pa-amb-tomaquet)
typický způsob servírování chleba v Katalánsku - chléb potřený česnekem, měkkým rajčetem a politý olejem, základ pro množství baget
panellets
katalánské vánoční cukroví, malé kuličky marcipánu s různou příchutí
papas arrugás
brambory vařené ve slupce
parrillada
směs několika druhů grilovaných mas, jedna porce je vhodná pro dvě osoby
patatas bravas
brambory v pikantní červené omáčce
pescaíto frito
kousky smažených ryb a mořských plodů
picadillo
jídlo z mletého masa
pinchitos
ražniči, špíz
polvorones
vánoční cukroví z mouky, tuku a mletých mandlí, s příchutí skořice, citronu, čokolády, kokosu...
porras
válečky ze smaženého koblihového těsta, které se namáčí do horké čokolády, podobné churros
pulpo a la gallega
kousky vařené chobotnice sypané mletou paprikou
queso manchego
dlouhozrající tvrdý sýr z ovčího mléka z La Mancha
rabo de toro
dušené hovězí oháňky
rancho canario
jídlo “vše v jednom hrnci” z dušeného vepřového a hovězího, uzenin, zeleniny, cizrny, brambor a těstovin
roscón de reyes
tříkrálový vánoční věnec z vánočkového těsta s kandovaným ovocem a s překvapením uvnitř
salchicha
klobása, párek
salmorejo
studená polévka z rajčat, česneku a chleba
salsa alioli
majonéza s česnekem
sangría
nápoj z červeného vína, šumivého vína, cukru, ovoce a ledu, pozor, rychle stoupá do hlavy!
sidra
mírně alkoholický zkvašený jablečný mošt
sobrasada
masný sušený výrobek z vepřového masa
tapas
přibližně chlebíčky nebo jednohubky, případně porce mořských plodů na různý způsob, na tapas se běžně chodí místo večeře nebo o víkendu na oběd
tarta de queso
tvarohový koláč
tinto de verano
červené víno s citronovou sodou
tortilla de patatas
silná omeleta z vajec, brambor a cibule, výborná teplá i studená
turrón
vánoční cukroví, velmi sladký marcipán z mandlí, cukru a přísad jako ořechy, čokoláda, nugát ap.
zarangollo
smažený pokrm z cukety, cibule a brambor

Jídla v Mexiku

Platos de México
acitrón
kandovaná dužnina kaktusu briznaga
agua de jamaica
studený osvěžující nápoj z odvaru z ibiškového květu
aguamiel
šťáva z agáve
alegrías
sladkosti ze semínek laskavce zalitých zkaramelizovaným cukrem
antojitos
typická mexická jídla ve formě jednohubek
arroz a la mexicana
rýže vařená s hráškem, kousky rajčat a mrkve
arroz a la poblana
rýže s paprikou, kukuřicí a rozpuštěným sýrem
atole
nápoj z mléka, třtinového cukru a kokosu, guavy, burských oříšků či kukuřice, pije se na Dušičky, na Vánoce nebo na Tři krále
birria
dušené kůzlečí maso v pikantní paprikové omáčce
burrito
kukuřičná placka s různou náplní (maso, fazole ap.)
cajeta
velmi sladká hmota z kondenzovaného mléka a cukru, natírá se na pečivo, palačinky ap.
calaveras
sladkost ve tvaru lebky, jí se na Dušičky
camote
sladké brambory
capeado
smažené kousky obalovaného masa nebo zeleniny
carnitas
smažené kousky vepřového masa
cochinita pibil
dušené vepřové maso zabalené v banánovém listu
enchiladas
kukuřičné placky plněné směsí z kuřecího masa, rajčat, paprik a koření
gorditas
smažené pirožky z těsta z kukuřičné mouky a mletých fazolí plněné masem, sýrem nebo zeleninou
guacamole
dip nebo pomazánka z rozmačkaného avokáda s citronovou šťávou a cibulkou, podává se k nachos
huevos a la mexicana
smažená vejce s nadrobno nakrájenou cibulkou, rajčetem a chilli papričkou
jalapeños
malé velmi pálivé papričky
mezcal
destilovaný alkoholický nápoj ze zkvašené šťávy z agáve
mole
omáčka z vývaru, čokolády, rozmixovaných ořechů, mandlí a rozinek s drůbežím masem
nachos
lupínky z kukuřičné mouky s různými příchutěmi, namáčí se do nejrůznějších omáček a dipů
palanquetas
placičky ze semínek, oříšků nebo kousků sušeného ovoce zalitých karamelem
pulque
nápoj ze zkvašené šťávy agáve podobný pivu
quesadillas
kukuřičné placky plněné směsí z fazolí, rajčatové omáčky, cibule, koriandru a sýra
rompope
vaječný likér s vanilkou, skořicí a mletými mandlemi
tacos
kukuřičné placky s masovou či zeleninovou náplní servírované s pikantními omáčkami
tamales
vařené kukuřičné listy s různou náplní, slané i sladké
tepache
lehce alkoholický osvěžující nápoj ze zkvašené ovocné šťávy a tmavého třtinového cukru
tequila
pálenka ze zkvašené šťávy z agáve

Jídla v Karibiku

Platos de la región Caribe
ajiaco
hustá polévka s masem, vařenými zelenými banány, sladkými brambory, jukou, kukuřicí a kořením
calalú
hustá rybí polévka s plody proskurníku jedlého
champola
nápoj z dužniny čirimoje, vody a cukru
congo
vařená rýže s červenými fazolemi
congri
rýže s fazolemi
dulce de coco
zákusek ze strouhaného kokosu vařeného s cukrem v kokosovém mléce
guenguel
dezert z mleté kukuřice, cukru a skořice
hallacas
vařené taštičky z kukuřičné mouky plněné masem a zeleninou zabalené v banánovém listu
moros con cristianos
vařená rýže s černými fazolemi
obe
rybí maso vařené v kokosovém mléce
picadillo a la habanera
dušené vepřové a hovězí maso na víně se šunkou, mrkví, bramborami a olivami
zambrilla
smažené plátky banánu

Jídla v Jižní Americe

Platos de América del Sur
ají de gallina
slepičí maso v pikantní omáčce s ořechy, sýrem a vařenými vejci
ají de maní
omáčka z nadrobno nakrájených paprik, rajčat, cibule, opražených burských oříšků a vařeného vejce
anticuchos
grilované špízy z různých druhů masa
cachina
nápoj ze zkvašené hroznové šťávy
carapulcra
tradiční peruánské jídlo z masa, sušených brambor a burských oříšků
chicha
mírně alkoholický osvěžující nápoj ze zkvašené kukuřice, různého ovoce a aromatického koření
chimichurri
pikantní omáčka z čerstvého rajčete, papriky, cibule, oleje, octa a koření, podává se především k masu
chuño
sušené přemrzlé brambory
cocada
nápoj z kokosu a mléka dochucený cukrem a skořicí
juane
pokrm z rýže, slepičího masa, oliv, vařených vajec a koření zabalený do listů
leche de tigre
peruánský koktejl z nálevu k přípravě seviche, citronové šťávy, bílého vína, pisca, česneku a koření
mate de coca
odvar z lístků koky, účinný proti nevolnosti způsobené vysokou nadmořskou výškou
picarones
sladké smažené kroužky z těsta z vařených sladkých brambor a vařené dýně
pisco
hroznová pálenka
salchipapa
smažené bramborové hranolky s kolečky párku
salteñas
pečené taštičky plněné masovo-zeleninovou směsí
seviche/ceviche
kousky syrového bílého rybího masa nebo mořské plody s marinádou z citronové šťávy, červené cibule, koriandru a velmi pálivé papričky
sopaipillas, (PerE) cachanga, (ArgE, BolE) torta frita
smažené placičky z pšeničné mouky sypané cukrem, pomerančovou kůrou a skořicí, nebo na slano s paprikovou omáčkou nebo hořčicí