Грамматика

Rod podstatných jmen Ruština rozlišuje tři rody - mužský, ženský a střední. U označení lidí se většinou čeština i ruština v rodě shodují (osoby mužského pohlaví jsou mužského rodu, osoby ženského pohlaví zase ženského rodu). U předmětů, věcí a zvířat může být lepším vodítkem k určení rodu koncovka. Mužský rod zpravidla končí souhláskou, ženský rod zpravidla -а, -я a pro střední rod je typické zakončení -о, -е (viz tabulka níže). Srovnejte slova, kde je rod v češtině a ruštině odlišný: např. pes (on) a соба́ка (ona), adresa (ona) a а́дрес (on).
mužský rod ženský rod střední rod
Алекса́ндр Алекса́ндра окно́
муж жена́ о́тчество
друг подру́га мо́ре
дом Та́ня у́тро
студе́нт фами́лия ме́сто
го́род ста́нция метро́
центр кварти́ра и́мя (!)
Podstatné jméno и́мя sice končí na , ale patří k výjimkám, je středního rodu.

TIP: Učte se podstatná jména vždy v kontextu, protože ve spojení se zájmenem či přídavným jménem si automaticky zažijete i správný rod. Například: Мой а́дрес (moje adresa), моя́ соба́ка (můj pes), ca.моё и́мя

Kdo, co? Tázací zájmena кто, что znamenají kdo, co. Odpovídáme na ně 1. pádem. Кто э́то?Kdo je to? Это мой друг.To je můj kamarád. Что э́то?Co je to? Э́то мой а́дрес.To je moje adresa. Více viz kapitola Tázací zájmena kdo, co v Lekci 7.
Přivlastňovací zájmena Tato zájmena fungují velmi podobně jako v češtině.
osobní zájmeno jednotné číslo množné číslo
mužský rod ženský rod střední rod všechny rody
я мой моя́ моё мои́
ты твой твоя́ твоё твои́
он, оно́ его́ его́ его́ его́
она́ её её её её
мы наш на́ша на́ше на́ши
вы ваш ва́ша ва́ше ва́ши
они́ их их их их
Zájmena můj, tvůj, náš a váš se přizpůsobují podle rodu podstatných jmen. Tvary přivlastňovacích zájmen jeho, její, jejich jsou shodné pro všechny rody a čísla: е́го а́дрес, фами́лия, о́тчество, дела́jeho adresa, příjmení, jméno po otci, záležitosti её го́род, подру́га, ме́сто, дела́její město, kamarádka, místo, záležitosti их подъе́зд, ста́нция, окно́, дела́jejich vchod, stanice, okno, záležitosti Nezapomeňte, že rozdíly v rodech mezi češtinou a ruštinou se projevují i při použití přivlastňovacích zájmen: твоя́ фами́лия (она́) - tvoje příjmení (ono), моя́ кварти́ра (она́) - můj byt (on), мой го́род (он) - moje město (ono).
Číslovky 0-10
12345678910
оди́ндватричеты́репятьшестьсемьво́семьде́вятьде́сять
Číslovku nula můžeme vyjádřit v ruštině dvojím způsobem: nejčastěji ноль, méně často нуль. Pomocí základního tvaru číslovek 0-10 můžeme vyjádřit časové údaje nebo telefonní číslo: во́семь-ноль-ноль8.00 пять-де́сять5.10 Мой телефо́н: плюс-семь-во́семь-о́дин-два-во́семь-семь-шесть-пять-четы́ре-три-два.Můj telefon je +7-812-876-54-32. Při startování (ve sportu nebo při hrách) se v ruštině odpočítává podobně jako v češtině: раз, два, три.

Zapamatujte si říkanku na rozsvěcení vánočního stromečku: Раз, два, три - ёлочка, гори́! (Raz, dva, tři - stromečku sviť!)