Portugal tem uma gastronomia rica, variada e cheia de bons ingredientes. Os portugueses comem muito peixe, marisco, azeite, azeitonas e hortaliças. É difícil escolher as melhores comidas portuguesas, depende do gosto de cada pessoa.
Portugalsko má bohatou a rozmanitou gastronomii, plnou dobrých ingrediencí. Portugalci jedí hodně ryby, mořské plody, olivový olej, olivy a zeleninu. Je těžké vybrat nejlepší portugalská jídla, záleží na chuti každého člověka.
Peixe e marisco
Treska je hlavní portugalské jídlo a je to ryba, která se v Portugalsku nejvíc jí. Existuje hodně forem přípravy tresky. Říká se, že existuje víc receptů na tresku než dnů v roce. Treska je prodávána suchá a solená, jí se vařená, pečená, smažená nebo dokonce syrová. Jí se s rýží, brambory, zeleninou nebo smetanou. Portugalci jí hodně tresky, jí tresku často a kromě toho, že je moc dobrá, je dost zdravá.
Sardinka je typická portugalská ryba. Sardinky jsou pečené na grilu a servírované normálně s pečenými zelenými paprikami a vařenými brambory.
Rizoto s mořskými plody se dělá z různých mořských plodů, například s krevetami, slávkami, krabem a dalšími.
Carne
Cozido à portuguesa je tradiční portugalské jídlo. Je to jídlo složené z masa, uzenin a zeleniny. Na ostrově São Miguel, na Azorech, dělají slavné Cozido das Furnas, které je vařeno pod zemí po dobu asi 6 hodin přírodním teplem ze sopečných aktivit.
Pečené sele z Bairrady je typické jídlo pro region Bairrada. Podává se s chipsy a jí se s ostrou omáčkou.
Kachní rizoto se dělá z kachního masa, které se připravuje v troubě a servíruje se s klobásou navrchu.
Sopa
Caldo verde je tradiční portugalská polévka, které se připravuje hlavně ze zelí a brambor.
Acompanhamento
Rajčatová rýže je další typické portugalské jídlo, jedná se o rýži s rajčaty a je servírována jako příloha k masu a rybě. Také existuje fazolová rýže, která se připravuje s fazolemi. Broa je typické portugalské pečivo, dělá se z kukuřičné, pšeničné nebo žitné mouky. Normálně se servíruje jako příloha, ale jí se také při jiných příležitostech.
Doces portugueses
Os doces portugueses também são muito saborosos e alguns deles mundialmente famosos. Os mais conhecidos são os pastéis de nata , ovos-moles ou arroz doce , mas existem muitos mais, por exemplo as queijadas que são um pequeno bolo feito com queijo ou requeijão, ovos, leite e açúcar.
Portugalské sladkosti jsou taky hodně chutné a některé z nich světově známé. Ty nejznámější jsou pastéis de nata, ovos-moles nebo sladká rýže, ale existuje jich mnohem víc, například queijadas, což je malý dortík vyrobený ze sýru nebo tvarohu, vajec, mléka a cukru.