Portugal tem uma gastronomia rica, variada e cheia de bons ingredientes. Os portugueses comem muito peixe, marisco, azeite, azeitonas e hortaliças. É difícil escolher as melhores comidas portuguesas, depende do gosto de cada pessoa.
Portugalsko má bohatou a rozmanitou gastronomii, plnou dobrých ingrediencí. Portugalci jedí hodně ryby, mořské plody, olivový olej, olivy a zeleninu. Je těžké vybrat nejlepší portugalská jídla, záleží na chuti každého člověka.

Peixe e marisco

O bacalhau é a comida principal de Portugal e é o peixe mais comido no país. Existem muitas formas de preparar o bacalhau. Diz-se que existem mais receitas de bacalhau do que dias num ano. O bacalhau é vendido seco e salgado, come-se cozido, assado, frito ou até mesmo cru. Acompanha-se com arroz, batatas, hortaliças ou natas. Os portugueses comem muito bacalhau, comem o bacalhau frequentemente e além de ser muito saboroso, é bastante saudável.
Treska je hlavní portugalské jídlo a je to ryba, která se v Portugalsku nejvíc jí. Existuje hodně forem přípravy tresky. Říká se, že existuje víc receptů na tresku než dnů v roce. Treska je prodávána suchá a solená, jí se vařená, pečená, smažená nebo dokonce syrová. Jí se s rýží, brambory, zeleninou nebo smetanou. Portugalci jí hodně tresky, jí tresku často a kromě toho, že je moc dobrá, je dost zdravá.
A sardinha é o peixe típico de Portugal. As sardinhas são assadas na grelha e servidas normalmente com pimentos verdes assados e batatas cozidas.
Sardinka je typická portugalská ryba. Sardinky jsou pečené na grilu a servírované normálně s pečenými zelenými paprikami a vařenými brambory.
O arroz de marisco é feito com diferentes tipos de marisco, por exemplo com camarão, amêijoa, sapateira e outros.
Rizoto s mořskými plody se dělá z různých mořských plodů, například s krevetami, slávkami, krabem a dalšími.

Carne

O cozido à portuguesa é um cozido tradicional português. É um prato composto por carnes, enchidos e legumes. Na Ilha de São Miguel, nos Açores, fazem o famoso Cozido das Furnas que é cozido debaixo da terra durante mais ou menos 6 horas, com o calor natural das atividades vulcânicas.
Cozido à portuguesa je tradiční portugalské jídlo. Je to jídlo složené z masa, uzenin a zeleniny. Na ostrově São Miguel, na Azorech, dělají slavné Cozido das Furnas, které je vařeno pod zemí po dobu asi 6 hodin přírodním teplem ze sopečných aktivit.
O leitão assado à Bairrada é um prato típico da região da Bairrada. Serve-se com batatas fritas acompanhado de um molho picante.
Pečené sele z Bairrady je typické jídlo pro region Bairrada. Podává se s chipsy a jí se s ostrou omáčkou.
O arroz de pato é feito com carne de pato que se prepara no forno e é servido com chouriço por cima.
Kachní rizoto se dělá z kachního masa, které se připravuje v troubě a servíruje se s klobásou navrchu.

Sopa

O caldo verde é uma sopa tradicional portuguesa que tem como principais ingredientes a couve e a batata.
Caldo verde je tradiční portugalská polévka, které se připravuje hlavně ze zelí a brambor.

Acompanhamento

O arroz de tomate é mais uma comida típica de Portugal, trata-se de um arroz com tomate e é servido como acompanhamento para carne e peixe. Também existe o arroz de feijão que se prepara com o feijão. A broa é um pão típico de Portugal, é feito com farinha de milho, trigo ou centeio. Normalmente é servido como acompanhamento, mas come-se também noutras ocasiões.
Rajčatová rýže je další typické portugalské jídlo, jedná se o rýži s rajčaty a je servírována jako příloha k masu a rybě. Také existuje fazolová rýže, která se připravuje s fazolemi. Broa je typické portugalské pečivo, dělá se z kukuřičné, pšeničné nebo žitné mouky. Normálně se servíruje jako příloha, ale jí se také při jiných příležitostech.

Doces portugueses

Os doces portugueses também são muito saborosos e alguns deles mundialmente famosos. Os mais conhecidos são os pastéis de nata, ovos-moles ou arroz doce, mas existem muitos mais, por exemplo as queijadas que são um pequeno bolo feito com queijo ou requeijão, ovos, leite e açúcar.
Portugalské sladkosti jsou taky hodně chutné a některé z nich světově známé. Ty nejznámější jsou pastéis de nata, ovos-moles nebo sladká rýže, ale existuje jich mnohem víc, například queijadas, což je malý dortík vyrobený ze sýru nebo tvarohu, vajec, mléka a cukru.