Typická národní jídla

Typická národní jídla

Pratos típicos nacionais

Jídla v Portugalsku

Pratos em Portugal
açorda
česneková polévka s chlebem a vejci
ameijoa
mušle
arroz de marisco
rýže s mořskými plody
arroz de pato
kachna s rýží
atum
tuňák
azeitonas
olivy
bacalhau
treska
bife a portuguesa
steak se smaženým vejcem, přelitý omáčkou, s hranolkami
bitoque
plátek vepřového masa, volské oko
bolinha de carne
karbanátek
bolinho de batata
bramborové knedlíky
bolo rei
královský koláč (bábovka z kynutého těsta s rozinkami)
café
malé espresso bez mléka
café cheio
malé espresso (plné kávy až po okraj)
café longo
espresso s větším množstvím vody
café pingado
malé espresso s kapkou mléka
caldeirada
polévka z několika druhů ryb
caldo verde
hustá zeleninová polévka z kapusty a brambor, klobása
canja de galinha
kuřecí polévka
cavalas recheadas
plněné makrely
chouriço
klobása
cordonizes
křepelky
costeletas de porco grelhadas
grilované vepřové kotlety
descafeinado
káva bez kofeinu
empada de galinha
listový košíček s kuřecím masem
espada
úhořovitá hlubinná ryba
espetada de vaca
hovězí maso pomazané česnekovou marinádou, napíchnuté na vavřínový klacek
estufada de carneiro
jehněčí ragú
febras de porco grelhadas
dušená vepřová ledvina
feijoada
hustá kaše z černých fazolí, dušené hovězí a vepřové maso, slanina, klobásky
filé de dourado
filé z dorády
filetes de pescada
rybí filé
francesinha
pečený sandwich plněný salámem v omáčce
frango churasco
grilované kuře
galão
horké mléko smíchané s černou kávou
galinha a Portuguesa
slepice po portugalsku (do zlatova upečená, kousky kuřete, brambory, rýže, kari omáčka)
gaspacho
rajčatová polévka s paprikou a okurkou
linguado grelhado
grilovaný platýs
lulas fritas
smažené chobotničky
mariscada
pečená mořská směs, krevety, mušle, s cibulí, česnekem a rýží
mariscos
mořské plody
massa de pão cozida
houskové knedlíky
massas
těstoviny
meia de leite
espresso (ve větším šálku s mlékem)
mil folhas
dva plátky lístkového těsta s bílkovým krémem
paelha valenciana
rizoto s kousky masa a plody moře, zeleninou a šafránem
pasta de atum
tuňáková pasta
peixe grelhado
grilovaná ryba
peru a moda antiga
nadívaná krůta
presunto
sušená šunka
salada mista
zeleninový salát
salmão
losos
sardinhas
sardinky
sopa alentejana
chlebová polévka
sopa de pedra
zeleninová polévka, slanina, vepřové ucho
tarte de natas
smetanový dort
tripas
dršťky
vitela no espeto
pečené telecí ledvinky, olivový olej

Jídla v Brazílii

Pratos no Brasil
acarajé
osolený vdoleček s fazolemi, vatapá, sušený garnát
angú
placka z kukuřičné mouky, vody a soli
barreado
míchané maso, vařené 24 hodin s kořením v hliněném hrnci, servírované na banánovém listu
batida
koktejl z cachaçy, cukru a ovocných šťáv
beijinho
kulička (kokosový ořech, pralinka)
bife
biftek
bobó de camarão com arroz de coco
ragú z tygřích krevet, podávané s kokosovou rýží
bolo de banana
banánový koláč
bolo de cenoura
mrkvový koláč
bolo de fuba
koláč kukuřičné mouky
bolo de maracuja
koláč plodu mučenky
bolo de queijo
tvarohový koláč
brigadeiro
čokoládové kuličky s posypkou
cachaça
brazilský třtinový rum
caipirinha
koktejl z brazilského třtinového rumu
cajuzinho
arašíd a kešu pralinky
camarão recheado
pečené krevety
carangueijada
krab vařený v celku a následně usušený
carne do sol
solené grilované maso s fazolemi, rýží a zeleninou
caruru
dušená směs z krevet (garnátů), okry, zeleniny, palmového oleje a bazalky
casquinha de siri
ragú z kraba gratinované v ulitě hřebenatky
chimarão
maté (hořký čaj)
churrasco
grilované maso napíchnuté na rožni (jehle)
doce de leite
sirup z pomalu ohřívaného mléka a cukru, podobný karamelu
farofa
pražená manioková mouka
feijoada
dušené hovězí a vepřové maso s černými fazolemi, slaninou a klobáskami, vařenou zeleninou, manioková mouka, rýže
maniçoba
vývar z listů manioku a směsi mas, s vnitřnostmi, vepřovými nožičkami, klobáskami
manjar
kokosový ořech, karamel, sušené švestky
moqueca
dušený pokrm z mořských plodů, ryb, rajčat, koriandru, chilli, česneku, cibule
paçoca
1. sušené hovězí, manioková moučka, červená cibule, 2. moučník s mletými arašídy
paelha valenciana
rizoto s kousky masa a plody moře, zeleninou a šafránem
palmitos
palmová srdíčka, většinou podávané se salátem
pamonha
kukuřičná kaše zabalená v kukuřičném listu, někdy s kokosovým mlékem
pão de mel
koláč medu, pokrytý roztopenou čokoládou
pão de queijo
sýrové banketky
papo de anjo
dezert ze šlehaných žloutků, pečený a vařený v cukrovém sirupu
pato no tucupi
kachna v zelené bylinné omáčce
pé de moleque
sladkost z arašídů a palmového cukru
peixada
ryba vařená se zeleninou a vejci
pirarucu ao forno
pečená amazonská ryba, podává se s citronem
pudim de leite
brazilský flan
quindim
zákusek ze žloutků, kokosu a cukru
rajadinho
hnědé fazole
rapadura
sušená třtinová šťáva
sagu
pudink s čerstvou hroznovou šťávou a vanilkovým krémem
sarapatel
játra, rajčata, paprika, cibule
tacacá
polévka z krevet (garnátů) v maniokovém vývaru, s bylinkami, česnekem a chilli
torta de banana
brazilský banánový dort
vatapá
dušený pokrm z krevet (garnátů), chleba a ryb, v kokosovém mléku, podávané s rýží.
Virado à Paulista
kombinace mnoha jídel na jednom talíři (v São Paulu)