
Typické národné jedlá
Typiske nasjonalretter
arme riddere
plátky bieleho chleba obalené v zmesi vajec, mlieka, cukru a škorice a opražené
bacalao
klippfisk pripravená v kotlíku v paradajkovo-paprikovej omáčke so zemiakmi
bløtkake
torta z piškótových vrstiev oddelených krémom, vrchná časť býva pokrytá šľahačkou alebo marcipánom a ozdobená jahodami
boknafisk
solená či nesolená ryba, na povrchu suchá, vnútri však mäkká
brunost
veľmi obľúbený sladkastý syr hnedej farby z kozieho (alebo kravského) mlieka
fattigmann
svetlé sladké chrumkavé pečivo, ktoré sa frituje alebo rýchlo vypráža
fårikål
kúsky ovčieho alebo jahňacieho mäsa varené s hrubými kúskami kapusty, podávajú sa zvyčajne na jeseň so zemiakmi
gravlaks
surový losos marinovaný v zmesi soli, cukru a kôpru, podáva sa buď ako predjedlo s chlebom alebo ako hlavný chod so zemiakmi a omáčkou z horčice a kôpru
hakkasteik
ovčie, teľacie a bravčové mäso (občas dokonca divina) pomleté s jačmennými krúpami, podáva sa so zemiakmi
klippfisk
sušená, veľmi solená ryba
komper, komler
varené guľky z nastrúhaných zemiakov a ražnej či ovsenej múky podávané s ovčím mäsom alebo klobásou a kyslým mliekom
lapskaus
na kocky nakrájané mäso, zelenina a zemiaky uvarené na hustú kotlíkovú zmes
lefse
mäkká placka zo zemiakovej múky, mlieka a smotany, zvyčajne potretá maslom s cukrom a škoricou
lutefisk
tørrfisk alebo klippfisk naložená do lúhu dôkladne očistená vo vodnom kúpeli, výsledkom je delikatesa žltkavej farby rôsolovitej konzistencie
pinnekjøtt
sušené a nasolené (prípadne údené) ovčie rebierka pripravené na špeciálnom rošte na pare, podávajú sa s kapustou, so zemiakmi alebo kalerábovou kašou
prinsefisk
kotlety z tresky zaliate bielou smotanovou omáčkou s krevetami alebo račími chvostíkmi
rakfisk
ryba fermentovaná niekoľko mesiacov (zvyčajne od jesene do Vianoc) bez prístupu vzduchu
smalahove
solená alebo údená celá ovčia alebo jahňacia hlava, podáva sa rozseknutá napoly s kyslým mliekom alebo pivom
smultring
šiška prstencovitého tvaru, zvyčajne vyprážaná v masti, s kardamómovou príchuťou, podáva sa teplá
sodd
polievka s mäsovými knedličkami, ovčím a hovädzím mäsom, zemiakmi a mrkvou
tilslørte bondepiker
dezert z vrstiev jablkového džemu, sladkej strúhanky a šľahačky
tørrfisk
nesolená, vetrom a slnkom sušená ryba, najčastejšie treska