Mâncăruri naţionale specifice

Mâncăruri naţionale specifice

Typical foods

Mâncăruri specifice americane

American dishes
BLT (sandwich)
sandvici cu costiţă, salată şi roşii în pâine prăjită
buffalo wings
aripioare de pui prăjite şi acoperite cu sos picant, servite cu cartofi prăjiţi, tulpini de ţelină şi dressing “blue cheese”
Caesar salad
salată Cezar - cu ou, salată, brânză şi crutoane, servită cu dressing de ulei, oţet şi plante aromatice
casserole
carne cu legume la cuptor
cheeseburger
cheeseburger - hamburger cu o felie de brânză
chicken broth
supă de pui
clam chowder
supă cremă cu scoici, cartofi şi ceapă
club sandwich
sandvici triplu cu carne de curcan, costiţă, salată şi roşii, în pâine prăjită
corn dog
crenvurst în aluat din făină de porumb, prăjit şi servit pe băţ
corned beef
carne de vită în saramură
corned beef sandwich
sandvici cu carne de vită în saramură, cu varză acră şi şvaiţer, în pâine de secară prăjită
Cuban sandwich
sandvici cu carne de vită prăjită, şuncă şi brânză, în chiflă albă
French fries
cartofi prăjiţi
French toast
friganea, pâine prăjită în ou, pe care se pune zahăr pudră sau se toarnă sirop de arţar
fried chicken
pui prăjit
garlic butter
unt cu usturoi
grits
terci, mămăligă moale
gumbo
supă sau tocană cu bame, carne sau peşte
hash browns
chiftele de cartofi
hoagie
baghetă umplută (sandvici submarin)
home fries
cartofi ţărăneşti (fierţi şi apoi prăjiţi)
macaroni (and) cheese
macaroane cu sos de brânză, uneori la cuptor
onion rings
cerculeţe de ceapă prăjite în ulei
Philly cheesesteak
felie de friptură cu ceapă prăjită şi brânză topită în baghetă
reuben sandwich
sandvici cu pastramă de vită, varză acră şi şvaiţer, în pâine de secară
rib-eye (steak)
antricot, cotlet
scrambled eggs
ouă jumări
shrimp scampi
creveţi în unt şi usturoi cu paste
sirloin steak
medalion de vită
sub(marine)
baghetă umplută
succotash
amestec de fasole şi porumb
T-bone (steak)
cotlet, antricot
western omelet
omletă cu şuncă, ardei şi ceapă, adesea şi brânză

Mâncăruri specifice britanice şi irlandeze

British and Irish dishes
bangers and mash
cârnaţi cu piure de cartofi
cauliflower cheese
conopidă cu brânză la cuptor
colcannon
piure de cartofi cu varză
Cornish pasty
plăcintă cu carne şi cu legume
cottage pie
plăcintă de carne cu o crustă de piure
cream tea
brioşe cu caimac şi gem, servite la ceai
faggots
chiftele de ficat
fish and chips
peşte cu cartofi prăjiţi
haggis, neeps and tatties
drob de miel sau de oaie cu napi fierţi “neeps” şi cartofi piure “tatties”
Irish stew
tocană de miel sau oaie cu sos de legume şi cartofi, servită cu pâine neagră
jacket potato
cartof copt, umplut cu brânză, şuncă etc.
jellied eels
ţipar în aspic
lamb shanks
rasol de miel cu piure de cartofi
pie and mash
plăcintă din carne tocată de vită, cu piure de cartofi şi sos de pătrunjel
ploughman's lunch
pâine, brânză şi murături
shepherd's pie
plăcintă de carne cu o crustă de piure
shortbread
biscuit cu fulgi de ovăz
soda bread
pâine fără drojdie, cu bicarbonat
Sunday roast
friptură cu cartofi copţi, sos şi legume
toad-in-the-hole
cârnat copt în aluat

Mâncăruri specifice australiene

Australian dishes
Anzac biscuits
biscuiţi cu cereale
barbie
mâncare la grătar
battered saveloys
cârnat picant în aluat
Chico Roll
rulou de carne în aluat, cu orez şi legume
damper
turtă din făină şi apă
dinkum chili
carne tocată fiartă în bere cu legume şi costiţă
hal(l)oumi (cheese)
brânză din lapte de capră şi oaie
Jaffas
bomboană de ciocolată cu glazură de portocale
kangaroo steak
friptură de cangur
lamington
prăjitură tăvălită, congoleză
Milo
lapte cu ciocolată şi malţ
Pavlova (Dessert)
tort din bezea, cu frişcă şi fructe
pie floater
plăcintă de carne în supă de mazăre
Scotch egg
chiftea de carne cu ou fiert
vegemite
pastă sărată din drojdie
Vita-Weat
biscuiţi tradiţionali