
Typowe dania narodowe
Platos típicos nacionales
Dania hiszpańskie
Platos de España
atún mechado
tuńczyk nadziewany, danie kuchni andaluzyjskiej
bacalao al pil pil
dorsz z czosnkiem i chili
berza
duszona kapusta
boniatos
pieczone słodkie ziemniaki
butifarra
rodzaj pikantnej kiełbaski z mięsa wieprzowego
calçotada
pory pieczone z sosem pomidorowym, typowe danie katalońskie
caldo gallego
rosół wołowo-wieprzowy z fasolą, tradycyjne danie hiszpańskiej Galicji
callos
flaki
castañas
pieczone kasztany
cava
katalońskie wino musujące
cazuela
danie jednogarnkowe z duszonym mięsem i różnymi rodzajami roślin strączkowych
chorizo
typowa hiszpańska ostra kiełbasa z mięsa wieprzowego
churrasco
grillowane mięso w sosie
churros
paluchy ze smażonego ciasta, podawane z gorącą czekoladą
clara
piwo z lemoniadą
coca
słodki lub słony placek, pieczony na blasze
cochinillo asado/al horno
pieczone prosię
cocidos
danie jednogarnkowe, typowe dla Hiszpanii środkowej, rodzaj gęstej zupy z duszonym mięsem i warzywami
conejo con all-i-oli
pieczony królik z oliwą i czosnkiem
crema catalana
rodzaj budyniu waniliowego z warstwą skarmelizowanego cukru na powierzchni
embutidos de Vic
wędliny z miasta Vic, słynące ze swej jakości
empanada
nadziewany pierożek
ensaimada
słodki placek z lekkiego ciasta, o średnicy pół metra, typowe danie na Majorce
escalivada
potrawa z grillowanych bakłażanów, papryki, cebuli, pomidorów i czosnku, typowe danie katalońskie
esqueixada
sałatka z dorszem, tuńczykiem, warzywami i sosem winegret, typowe danie katalońskie
fabada asturiana
gęsta fasolowa zupa z mięsem wieprzowym, kaszanką i kiełbasą
fideuá
danie z ryb i owoców morza, podobne do paelli, w którym ryż zastępuje się makaronem
flan
krem budyniowy
gambas al ajillo
krewetki z czosnkiem
gazpacho
chłodnik z pomidorów, papryki, ogórków, cebuli i chleba
gazpacho manchego
danie z duszonej dziczyzny (zając, kuropatwa), z warzywami i plackiem chlebowym
horchata
odświeżający napój z wody, cukru, bulw cibory, ewentualnie z ryżem albo migdałami
huesos de santo
marcepanowe rurki z różną zawartością, spożywane w Zaduszki
jamón ibérico
jamón ibérico, hiszpańska szynka suszona
jamón serrano
jamón serrano, hiszpańska szynka solona
jerez
sherry
longaniza
rodzaj kiełbasy surowej lub suszonej z mięsa wieprzowego
magdalena
magdalenka
mantecado
ciastko z tłuszczem wieprzowym z migdałami i cynamonem
mel-i-mato
świeży biały ser z miodem podawany jako deser
menestra de verduras
danie z duszonych warzyw
mojo picón
pikantny sos z czosnku, chili, kminku, oliwy i octu, podawany głównie do ziemniaków w mundurkach
natillas
rzadki budyń z jajek i mleka
paella
paella, danie z ryżu i warzyw z dodatkiem różnych rodzajów mięs lub owoców morza
pan con tomate (pa-amb-tomaquet)
chleb z oliwą, czosnkiem i pomidorem
panellets
kulki marcepanowe w różnych smakach, typowy deser kataloński
papas arrugás
ziemniaki w mundurkach
parrillada
różne rodzaje grillowanego mięsa
patatas bravas
ziemniaki krojone w kostkę w pikantnym sosie pomidorowym
pescaíto frito
kawałki smażonych ryb i owoców morza, danie popularne na południu Hiszpanii
picadillo
potrawa z mielonego mięsa
pinchitos
szaszłyki
polvorones
okrągłe ciastka z tłuszczem wieprzowym lub wołowym, z migdałami, kokosem itp.
porras
paluchy ze smażonego ciasta skręconego spiralnie, podawane z gorącą czekoladą
pulpo a la gallega
kawałki gotowanej ośmiornicy posypane mieloną papryką
queso manchego
ser owczy z La Manchy
rabo de toro
duszony ogon wołowy
rancho canario
potrawa jednogarnkowa z duszonego mięsa wieprzowego i wołowego, wędlin, warzyw, ziemniaków i makaronu
roscón de reyes
okrągły placek z bakaliami, podawany na Trzech Króli z niespodzianką w środku
salchicha
parówka, kiełbasa
salmorejo
gęsty chłodnik z pomidorów, czosnku i chleba
salsa alioli
sos z oliwy i czosnku
sangría
sangria, napój z czerwonego wina, wina musującego, cukru, owoców i lodu
sidra
cydr, wino jabłkowe
sobrasada
suszona kiełbasa z mięsa wieprzowego
tapas
tapas, niewielkie przekąski różnego rodzaju, podawane do napojów w barach
tarta de queso
sernik
tinto de verano
wino czerwone z lemoniadą lub oranżadą
tortilla de patatas
omlet z jajek i smażonych ziemniaków, podawany na ciepło lub na zimno
turrón
twarda masa z miodu, cukru i białek z migdałami, orzechami itp., tradycyjny deser bożonarodzeniowy
zarangollo
potrawa ze smażonych cukinii, cebuli i ziemniaków z jajkiem, tradycyjne danie w Murcji
Dania meksykańskie
Platos de México
acitrón
kandyzowany miąższ kaktusa
agua de jamaica
zimny napój z hibiskusa
aguamiel
sok z agawy
alegrías
cukierki z nasion szarłatu i skarmelizowanego cukru
antojitos
meksykańskie przekąski różnego typu
arroz a la mexicana
ryż z groszkiem, pomidorem i marchewką
arroz a la poblana
ryż z papryką i kukurydzą
atole
gorący napój z wody i mąki kukurydzianej z dodatkami
birria
pieczone kozie mięso w pikantnym sosie
burrito
placek kukurydziany z różnymi dodatkami, np. z mięsem, fasolą itp.
cajeta
masa ze skondensowanego mleka i cukru, stosowana jako dodatek do deserów, do smarowania pieczywa itp.
calaveras
cukierki w kształcie czaszki, tradycyjnie podawane na Wszystkich Świętych
camote
słodki ziemniak
capeado
kawałki mięsa lub warzyw smażone w mące i jajku
carnitas
smażone kawałki mięsa wieprzowego
cochinita pibil
mięso wieprzowe pieczone w liściu bananowca
enchiladas
placek kukurydziany faszerowany mięsem drobiowym i warzywami
gorditas
smażone pierożki z mąki kukurydzianej i mielonej fasoli, nadziewane serem lub warzywami
guacamole
sos z awokado z sokiem cytrynowym i przyprawami
huevos a la mexicana
jajecznica z pomidorami, cebulą i papryką
jalapeños
małe, ostre papryczki
mezcal
alkohol z soku z agawy
mole
sos z mięsa drobiowego z różnymi dodatkami, np. z czekoladą, bakaliami, papryką itp.
nachos
trójkątne chrupki z mąki kukurydzianej z serem o różnych smakach
palanquetas
ciastka z orzechami, nasionami lub owocami w karmelu
pulque
napój alkoholowy ze sfermentowanego soku z agawy
quesadillas
placek kukurydziany z serem z różnymi dodatkami
rompope
likier jajeczny z wanilią, cynamonem i mielonymi migdałami
tacos
placki kukurydziane z różnymi dodatkami
tamales
placki kukurydziane gotowane na parze w liściach kukurydzy lub bananowca z różnymi dodatkami
tepache
napój o niskiej zawartości alkoholu z soku ananasowego z cukrem trzcinowym
tequila
tequila, alkohol z soku z agawy
Dania z regionu Karaibów
Platos de la región Caribe
ajiaco
gęsta zupa z mięsem, zielonymi bananami, słodkimi ziemniakami, kukurydzą i przyprawami
calalú
gęsta rybna zupa z owocami ketmii
champola
napój z owoców flaszowca miękkociernistego, wody i cukru
congo
ryż z czerwoną fasolą
congri
ryż z fasolą
dulce de coco
deser z tartego kokosa gotowanego z cukrem w kokosowym mleku
guenguel
deser z mielonej kukurydzy, cukru i cynamonu
hallacas
placki z mąki kukurydzianej, nadziewane warzywami i mięsem, gotowane w liściu palmy lub bananowca
moros con cristianos
ryż z czarną fasolą
obe
ryba gotowana w mleku kokosowym
picadillo a la habanera
mięso wieprzowe i wołowe duszone w winie z szynką, marchewką, ziemniakami i oliwkami
zambrilla
smażone plastry banana
Dania z Ameryki Południowej
Platos de América del Sur
ají de gallina
mięso drobiowe w pikantnym sosie z orzechami, serem i jajkami na twardo
ají de maní
sos z mielonych orzeszków arachidowych z pomidorami, cebulą i jajkiem na twardo
anticuchos
grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa
cachina
napój z lekko sfermentowanych winogron
carapulcra
tradycyjne danie peruwiańskie z duszonych kawałków mięsa, suszonych ziemniaków i orzeszków arachidowych
chicha
napój o niskiej zawartości alkoholu ze sfermentowanej kukurydzy z różnymi dodatkami
chimichurri
pikantny sos z pomidorów, papryki, cebuli, oleju i octu, podawany przede wszystkim do mięsa
chuño
suszone przemarznięte ziemniaki
cocada
odświeżający napój z kokosa i mleka, przyprawiony cukrem i cynamon
juane
danie z ryżu, mięsa drobiowego, oliwek i jajek na twardo, zawinięte w liść palmy
leche de tigre
peruwiański napój sporządzany z zalewy używanej do dania seviche, białego wina, soku cytrynowego, czosnku i papryki
mate de coca
napar z liści koki
picarones
smażone w cieście krążki dyni i słodkich ziemniaków
pisco
mocny alkohol z winogron
salchipapa
frytki ze smażonymi parówkami
salteñas
pieczone pierożki nadziewane mięsem lub warzywami
seviche/ceviche
kawałki białej ryby lub owoców morza z marynatą z soku cytrynowego, z czerwoną cebulą, kolendrą i ostrą papryką
sopaipillas, (PerE) cachanga, (ArgE, BolE) torta frita
smażone placki na słodko lub na słono, z różnymi przyprawami