
Dania główne
Hovedretter
Dania mięsne
Kjøttretter
mięso
kjøtt n
ˈçøtː
czerwone/białe mięso
rødt/hvitt kjøtt
ˈrøːt/ˈvitː ˈçøtː
wieprzowina
svinekjøtt n
ˈsviːneçøtː
wołowina
oksekjøtt n
ˈukseçøtː
cielęcina
kalvekjøtt n
ˈkɑlveçøtː
baranina
fårekjøtt n
ˈfoːreçøtː
jagnięcina
lammekjøtt n
ˈlɑmːeçøtː
królik
kanin m
kɑˈniːn
pieczeń
stek m
ˈsteːk
sznycel po wiedeńsku
wienerschnitzel m
ˈviːnəʂnitsəl
kotlet (bez panierki)
stek m
ˈsteːk
befsztyk
biff m
ˈbif
dobrze wypieczony
godt stekt
ˈgot ˈsteːkt
średnio wypieczony
medium
ˈmeːdiʉm
krwisty
rå, blodig
ˈroːˌ ˈbluːdi
pieczeń wołowa
roastbiff m
ˈrostbifː
żeberko
ribbe m
ˈribːe
stek z kością
T-bone stek
ˈtiːboun ˈsteːk
mięso wędzone
røkt kjøtt
ˈrøːkt ˈçøtː
drób
fjærfe m , høns
ˈfjæːrfeːˌ ˈhøns
kurczak pieczony
stekt kylling
ˈsteːkt ˈçʏlːiŋ
indyk
kalkun m
kɑlˈkʉːn
gęś
gås m
ˈgoːs
kaczka
and m
ˈɑn
dziczyzna
vilt n
ˈvilt
sarnina
rådyrkjøtt n
ˈroːdʏːrçøtː
mięso z bażanta
fasan m
fɑˈsɑːn
dzik
villsvin m
ˈvilːsviːn
zimny półmisek
kjøttpålegg n
ˈçøtːpoːleg
udziec
lår n
ˈloːr
szynka
skinke m
ˈʃiŋke
kiełbasa
pølse m
ˈpølse
sucha kiełbasa
saltpølse m , salami m
ˈsɑltpølseˌ sɑˈlɑːmi
kiełbasa bolońska, mortadela
pølse m
ˈpølse
parówka, serdelek
kjøttpølse m
ˈçøtːpølse
grillowana kiełbasa
grillpølse m
ˈgrilːpølse
kiełbasa gotowana
kokt pølse
ˈkukt ˈpølse
currywurst
currypølse m
ˈkɑripølse
biała kiełbasa
hvit pølse
ˈviːt ˈpølse
parówka
wienerpølse m
ˈviːnerpølse
galareta
sylte m
ˈsʏlte
kaszanka
blodpølse m
ˈbluːpølse
kotlety mielone
karbonader
kɑrbuˈnɑːdər
wątróbka
lever m
ˈleːvər
gulasz
gulasj m
gʉˈlɑːʃ
polędwica
filetkam m , mørbrad m
fiˈleːkɑmˌ møːrˈbrɑːd
potrawa jednogarnkowa
gryterett m
ˈgrʏːteretː
owoce morza
sjømat m
ˈʃøːmɑːt
krewetki
reker
ˈreːkər
garnele
reker
ˈreːkər
langusta
hummer
ˈhumːər
homar
hummer
ˈhumːər
ośmiornica
blekksprut
ˈblekːsprʉːt
ostrygi
østers
ˈøstəʂ
kalmary
blekkspruter
ˈblekːsprʉːtər
ryba
fisk m
ˈfisk
pstrąg
ørret m
ˈørːet
szczupak
gjedde m
ˈjedːe
węgorz
ål m
ˈoːl
tuńczyk
tunfisk m
ˈtʉːnfisk
łosoś
laks m
ˈlɑks
dorsz
torsk m
ˈtoʂk
makrela
makrell m
mɑˈkrel
sola
tunge m , flyndre m
ˈtuŋeˌ ˈflʏndre
flądra
kveite m , hellefisk m , flyndre m
ˈkvæiteˌ ˈhelːefiskˌ ˈflʏndre
sardynki (w oleju)
sardiner (i olje)
sɑˈɖiːnər (ˈiː ˈolje)
śledź
sild m
ˈsil
ślimak
snegl m
ˈsnæil
Dania wegetariańskie
Vegetarretter
makarony
pasta m
ˈpɑstɑ
spaghetti
spagetti m
spɑˈgetːi
sałatka makaronowa
pastasalat m
ˈpɑstɑsɑlɑːt
risotto
risotto m
riˈsotːo
duszone warzywa
kokte grønnsaker
ˈkukte ˈgrønːsɑːkər
omlet
omelett m
omeˈletː
jajecznica
eggerøre m
ˈegːerøːre
gotowana kolba kukurydzy
kokte maiskolber
ˈkukte ˈmɑiskolbər
szpinak
spinat m
spiˈnɑːt
grzanka, tost
ristet brød
ˈristet ˈbrøː
jajko sadzone
speilegg n
ˈspæileg
Dodatki
Bilag
ziemniaki
poteter
puˈteːtər
gotowane ziemniaki
kokt potet
ˈkukt puˈteːt
pieczone ziemniaki
bakt potet
ˈbɑkt puˈteːt
frytki
pommes frites
ˈpom ˈfrit
kuleczki ziemniaczane
kroketter
ˈkroketːər
ryż
ris m
ˈriːs
ryż naturalny
natural ris
nɑtʉˈrɑːl ˈriːs
sałatka ziemniaczana
potetsalat m
puˈteːtsɑlɑːt
purée ziemniaczane
potetstappe m
puˈteːtstɑpːe
makarony
pasta m
ˈpɑstɑ
kluski
nudler
ˈnʉdlər
chleb
brød n
ˈbrøː
bułka
bagett m
bɑˈgetː
bułka
bolle m
ˈbolːe
kapusta kiszona
surkål m
ˈsʉːrkoːl
surówka z białej kapusty
råsalat m
ˈroːsɑlɑːt
sałata głowiasta
salat m
sɑˈlɑːt
garnirunek, przybranie
garnityr m
gɑɳiˈtʏːr
keczup
ketsjup m
ˈketʃʉp
musztarda
sennep m
ˈsenːep
majonez
majones m
mɑjuˈneːs
sos sojowy
soyasaus m
ˈsoʏɑsæʉs
dressing, sos do sałatek
dressing m
ˈdresːiŋ
przyprawa
smakstilsetning m
ˈsmɑːkstilsetniŋ
przyprawy (korzenne)
krydder
ˈkrʏdːər
kompot
kompott m
komˈpotː
pikle
syltede grønnsaker
ˈsʏltede ˈgrønːsɑːkər
Sposób przygotowania
Tilberedningsmåte
bakt
pieczony
blodig, rå
krwisty
brunt
przyrumieniony
dampkokt
gotowany na parze
dyppet
maczany
filetert
bez kości
flambert
flambirowany
frityrstekt
smażony na głębokim oleju, smażony
fylt med
nadziewany
glasert
lukrowany
godt stekt
dobrze wysmażony/wypieczony
gratinert
zapieczony
grillet
grillowany
grillet på rist
z rusztu
i lake
w słonej zalewie
innbakt
w cieście
kokt
gotowany
krydret
doprawiony, przyprawiony
lettstekt
słabo wysmażony
marinert
marynowany
med smør
z masłem
medium
średnio wysmażony
panert
panierowany
raspet
starty
rense
wypatroszony
ristet
prażony, opiekany
røkt
wędzony
salt
słony
sautert
sauté
skivet
krojony
skåret i terninger
pokrojony w kostkę
smaksatt
aromatyzowany
smeltet
roztopiony
småkokt
duszony (w sosie własnym)
sprø
chrupiący
sterk
pikantny
strødd med
posypany
syltet
kiszony
søtet
słodzony
vispet
ubity