
Typowe dania narodowe
Typiske nasjonalretter
arme riddere
kromki białego chleba obtoczone w mieszance jajek, mleka, cukru i cynamonu, osmażone
bacalao
klippfisk przygotowana w garnku w pomidorowo-paprykowym sosie z ziemniakami
bløtkake
tort składający się z warstw biszkoptu oddzielonych kremem, pokryty bitą śmietaną albo marcepanem i ozdobiony truskawkami
boknafisk
posolona albo nie posolona ryba, na wierzchu sucha, w środku miękka
brunost
bardzo popularny słodkawy ser o brązowym kolorze z koziego (ewentualnie krowiego) mleka
fattigmann
białe, słodkie, chrupkie pieczywo, które się na szybko osmaża
fårikål
kawałki owczego albo jagnięcego mięsa gotowane razem z wielkimi kawałkami kapusty, podaje się zwykle na jesień z ziemniakami
gravlaks
surowy łosoś marynowany w mieszance soli, cukru i koperku, podaje się jako przystawkę z chlebem, albo jako główne danie z ziemniakami oraz sosem z musztardy i kopru
hakkasteik
owcze, cielęce i wieprzowe mięso (czasami nawet dziczyzna) zmielone razem z kaszą jęczmienną, podaje się z ziemniakami
klippfisk
suszona, mocno posolona ryba
komper, komler
gotowane kulki ze startych ziemniaków i żytniej albo owsianej mąki, podawane z owczym mięsem albo z kiełbasą i kwaśnym mlekiem
lapskaus
mięso pokrojone na kawałki, warzywa i ziemniaki ugotowane razem na gęsty jednogarnkowy gulasz
lefse
miękki placek z mąki ziemniaczanej, mleka i śmietany, zwykle posmarowany masłem z cukrem i cynamonem
lutefisk
tørrfisk albo klippfisk nałożona w ługu, a potem dokładnie oczyszczona wodą, rezultatem jest specjał żółtawego koloru i galaretowatej konsystencji
pinnekjøtt
suszone i posolone (ewentualnie dodatkowo wędzone) owcze żebra przygotowane na specjalnym ruszcie na parze, podaje się z kapustą, ziemniakami albo kaszą z kalarepy
prinsefisk
kotlety z dorsza zalane białym śmietanowym sosem z krewetkami albo ogonami langusty
rakfisk
ryba fermentująca kilka miesięcy (najczęściej od jesieni do Bożego Narodzenia) bez dostępu powietrza
smalahove
solona albo wędzona cała owcza albo jagnięca głowa, podaje się pokrojona na pół z kwaśnym mlekiem albo piwem
smultring
pączek w kształcie pierścienia, smażony, o smaku kardamonu, podaje się z masłem, na ciepło
sodd
zupa z mięsnymi pulpetami, z wołowiną albo baraniną oraz ziemniakami i marchwią
tilslørte bondepiker
deser złożony z warstw jabłkowej marmolady, słodkiej posypki i bitej śmietany
tørrfisk
nie posolona, osuszona na wietrze i słońcu ryba, najczęściej dorsz