
Dania główne
Pratos principais
Dania mięsne
Carnes
mięso
carne
kˈarnə
czerwone/białe mięso
carne vermelha/branca
kˈarnə vərmˈɐʎɐ/brˈɑ̃kɐ
wieprzowina
carne de porco
kˈarnə də pˈorku
wołowina
carne de vaca
kˈarnə də vˈakɐ
cielęcina
carne de vitela
kˈarnə də vitˈεlɐ
baranina
carne de carneiro
kˈarnə də kɐrnˈɐjru
jagnięcina
carne de cordeiro
kˈarnə də kɔrdˈɐjru
królik
coelho
kuˈeʎu
pieczeń
assado
ɐsˈadu
sznycel po wiedeńsku
escalope
əʃkɐlˈɔpə
kotlet (bez panierki)
filé
filˈε
befsztyk
bife
bˈifə
dobrze wypieczony
bem passado
bɑ̃ pɐsˈadu
średnio wypieczony
médio
mˈεdju
krwisty
mal passado
mˈal pɐsˈadu
pieczeń wołowa
rosbife
ʀuʒbˈifə
żeberko
costeleta
kuʃtəlˈetɐ
stek z kością
costeleta de novilho
kuʃtəlˈetɐ də nuvˈiʎu
mięso wędzone
carne defumada
kˈarnə dəfumˈadɐ
drób
aves
ˈavəʃ
kurczak pieczony
frango assado
frˈɑ̃gu ɐsˈadu
indyk
peru
pərˈu
gęś
ganso
gˈɑ̃su
kaczka
pato
pˈatu
dziczyzna
carne de caça
kˈarnə də kˈasɐ
sarnina
carne de veado
kˈarnə də vəˈadu
mięso z bażanta
faisão
fɐjzˈɑ̃
dzik
javali
ʒɐvɐlˈi
mięso z dzika
carne de javali
kˈarnə də ʒɐvɐlˈi
zimny półmisek
carnes frias
kˈarnəʃ frˈiɐʃ
udziec
pernil
pərnˈil
szynka
fiambre
fiˈambrə
kiełbasa
salame
sɐlˈamə
sucha kiełbasa
salame
sɐlˈamə
kiełbasa bolońska, mortadela
mortadela
mɔrtɐdˈεlɐ
parówka, serdelek
chouriço
ʃorˈisu
grillowana kiełbasa
chouriço assado
ʃorˈisu ɐsˈadu
kiełbasa gotowana
chouriço cozido
ʃorˈisu kuzˈidu
biała kiełbasa
chouriço branco
ʃorˈisu brˈɑ̃ku
parówka
salsicha
sɐlsˈiʃɐ
galareta
geleia
ʒəlˈɐjɐ
kaszanka
morcela
mɔrsˈεlɐ
kotlety mielone
bolinhas de carne
bɔlˈiɲɐʃ də kˈarnə
wątróbka
fígado
fˈigɐdu
gulasz
guisado de carne
gizˈadu də kˈarnə
polędwica
lombo
lˈɔ̃bu
owoce morza
frutos do mar, mariscos
frˈutuʃ du mˈarˌ mɐrˈiʃkuʃ
krewetki
camarões
kɐmɐrˈɔ̃ʃ
garnele
camarões
kɐmɐrˈɔ̃ʃ
langusta
lagosta
lɐgˈoʃtɐ
ośmiornica
polvo
pˈolvu
ostrygi
ostras
ˈoʃtrɐʃ
kalmary
calamares
kɐlɐmˈarəʃ
ryba
peixe
pˈɐjʃə
pstrąg
truta
trˈutɐ
szczupak
lúcio
lˈusju
węgorz
enguia
ε̃gˈiɐ
tuńczyk
atum
ɐtˈum
łosoś
salmão
sɐlmˈɑ̃
dorsz
bacalhau
bɐkɐʎˈau
makrela
cavala
kɐvˈalɐ
sola
linguado
lĩgwˈadu
flądra
solha
sˈoʎɐ
sardynki (w oleju)
sardinhas (em azeite)
sɐrdˈiɲɐʃ (ɑ̃ ɐzˈɐjtə)
śledź
arenque
ɐrˈε̃kə
ślimak
caracol
kɐrɐkˈɔl
Dania wegetariańskie
Comidas vegetarianas
makarony
massa alimentícia
mˈasɐ ɐlimε̃tˈisja
spaghetti
espaguete, talharim
əʃpɐgˈεtəˌ tɐʎɐrˈĩ
sałatka makaronowa
salada de massa
sɐlˈadɐ də mˈasɐ
risotto
risotto
ʀizˈuttu
duszone warzywa
legumes estufados
ləgˈuməʃ əʃtufˈaduʃ
omlet
omelete
uməlˈεtə
jajecznica
ovos mexidos
ˈovuʃ məʃˈiduʃ
gotowana kolba kukurydzy
milho cozido
mˈiʎu kuzˈidu
szpinak
espinafre(s)
əʃpinˈafrə(s)
grzanka, tost
torrada
tɔʀˈadɐ
jajko sadzone
ovo estrelado
ˈovu əʃtrəlˈadu
Dodatki
Acompanhamentos
ziemniaki
batatas
bɐtˈatɐʃ
gotowane ziemniaki
batatas cozidas
bɐtˈatɐʃ kuzˈidɐʃ
pieczone ziemniaki
batatas assadas
bɐtˈatɐʃ ɐsˈadɐʃ
frytki
batatas fritas
bɐtˈatɐʃ frˈitɐʃ
kuleczki ziemniaczane
croquetes
krukˈεtəʃ
ryż
arroz
ɐʀˈoʃ
ryż naturalny
arroz integral
ɐʀˈoʃ ĩtəgrˈal
sałatka ziemniaczana
salada de batatas
sɐlˈadɐ də bɐtˈatɐʃ
purée ziemniaczane
puré de batata
purˈε də bɐtˈatɐ
makarony
massa alimentícia
mˈasɐ ɐlimε̃tˈisja
kluski
talharim
tɐʎɐrˈĩ
chleb
pão
pˈɑ̃
bułka
pãozinho
pˈɑ̃ziɲu
knedel, pyza
bolo de massa
bˈolu də mˈasɐ
kapusta kiszona
chucrute
ʃukrˈutə
surówka z białej kapusty
salada de couve
sɐlˈadɐ də kˈovə
sałata głowiasta
alface
ɐlfˈasə
garnirunek, przybranie
guarnição
gwarnisˈɑ̃
keczup
ketchup
kətʃup
musztarda
mostarda
muʃtˈardɐ
majonez
maionese
mɐjunˈεzə
sos tatarski
molho tártaro
mˈɔʎu tˈartɐru
sos sojowy
molho de soja
mˈɔʎu də sˈɔʒɐ
dressing, sos do sałatek
tempero
tε̃pˈeru
przyprawa
condimento
kɔ̃dimˈε̃tu
przyprawy (korzenne)
especiarias
əʃpəsjarˈiɐʃ
kompot
compota
kɔ̃pˈɔtɐ
pikle
legumes conservados
ləgˈuməʃ kɔ̃sərvˈaduʃ
Sposób przygotowania
Modo de preparação
adoçado
słodzony
assado
pieczony, opiekany
banhado
maczany
batido
ubity
bem passado
dobrze wysmażony/wypieczony
coberto com pão ralado
panierowany
com manteiga
z masłem
com sabor
aromatyzowany
condimentado
przyprawiony
conservado em vinagre
kiszony
cortado em cubos
pokrojony w kostkę
cozido
gotowany
cozido no vapor
gotowany na parze
crocante
chrupiący
defumado
wędzony
derretido
roztopiony
desossado
bez kości
em polme de cerveja
w cieście piwnym
em salmoura
w słonej zalewie
empanado
w cieście
estripado
wypatroszony
estufado
duszony (w sosie własnym)
flambeado
flambirowany
frito
smażony na głębokim oleju, smażony
gratinado
zapieczony
grelhado
grillowany
ligeiramente passado
słabo wysmażony
mal passado
krwisty
marinado
marynowany
médio
średnio wysmażony
picado
krojony
picante
pikantny
polvilhado
posypany
ralado
starty
recheado
nadziewany
salgado
słony
salteado
sauté
temperado
doprawiony
tostado
przyrumieniony
tostado, torrado
prażony
vidrado
lukrowany