
Typowe potrawy narodowe
Pratos típicos nacionais
Jedzenie w Portugalii
Pratos em Portugal
açorda
zupa chlebowa na bazie oliwy, czosnku oraz świeżych ziół, często z jajkiem lub owocami morza
ameijoa
muszla
arroz de marisco
ryż z owocami morza
arroz de pato
kaczka z ryżem
atum
tuńczyk
azeitonas
oliwki
bacalhau
suszony, solony dorsz
bife a portuguesa
stek po portugalsku, z jajkiem sadzonym i sosem z duszoną cebulką
bitoque
bitka wołowa z jajem sadzonym
bolinha de carne
kotlet mielony
bolinho de batata
kluski ziemniaczane
bolo rei
ciasto królewskie (babka drożdżowa z kandyzowanymi owocami)
café
espresso bez mleka
café cheio
espresso (rozcieńczone wodą)
café longo
kawa z ekspresu (z większą ilością wody)
café pingado
espresso z kroplą mleka
caldeirada
gulasz z różnego rodzaju ryb lub skorupiaków
caldo verde
zielona zupa z siekanej kapusty galicyjskiej z ziemniakami i mięsem
canja de galinha
rosół z kury
cavalas recheadas
faszerowane makrele
chouriço
kiełbasa o charakterystycznym mocnym zapachu
cordonizes
przepiórki
costeletas de porco grelhadas
grillowane kotlety wieprzowe
descafeinado
kawa bezkofeinowa
empada de galinha
kurczak w cieście francuskim
espada
pałasz (węgorzowata ryba głębinowa)
espetada de vaca
wołowina marynowana w czosnku nadziewana na gałązkę laurową, a następnie grillowana
estufada de carneiro
jagnięce ragout
febras de porco grelhadas
grillowane steki wieprzowe
feijoada
gęsta kasza z czarną fasolą, duszoną wołowiną, słoniną i kiełbasą
filé de dourado
filet z dorady
filetes de pescada
filet rybny
francesinha
tost z gotowaną szynką, befsztykiem, mięsem wieprzowym, polany sosem z pomidorów, piwa i musztardy
frango churasco
kurczak z rożna doprawiany sosem piri-piri
galão
kawa zmieszana z dużą ilością spienionego gorącego mleka
galinha a Portuguesa
kura po portugalsku (pieczona z ziemniakami, ryżem i sosem curry)
gaspacho
chłodnik pomidorowy z papryką i ogórkiem
linguado grelhado
grillowana sola
lulas fritas
smażone mątwy
mariscada
owoce morza gotowane z czosnkiem, imbirem, pietruszką i białym winem
mariscos
owoce morza
massa de pão cozida
pierożki z bułki
massas
makaron
meia de leite
kawa z mlekiem
mil folhas
napoleonka
paelha valenciana
risotto z kawałkami mięsa i owoców morza, warzywami i szafranem
pasta de atum
pasta z tuńczyka
peixe grelhado
ryba z grilla
peru a moda antiga
indyk nadziewany
presunto
suszona szynka
salada mista
sałata z pomidorami, ogórkiem, papryką i cebulą, z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
salmão
łosoś
sardinhas
sardynki
sopa alentejana
zupa chlebowa
sopa de pedra
warzywna zupa z grochem i różnymi rodzajami mięsa
tarte de natas
tort śmietanowy
tripas
flaki
vitela no espeto
wołowina z rożna
Dania brazylijskie
Pratos no Brasil
acarajé
ciasto z rozgniecioną fasolą, vatapą z okrą, pomidorami oraz kolendrą
angú
placek z mąki kukurydzianej, wody i soli
barreado
danie jednogarnkowe, z wołowiny, boczku, cebuli, pomidorów, octu i czosnku, serwowane z maniokiem, bananami i plasterkami pomarańczy
batida
drink na bazie cachaçy, cukru i soków owocowych
beijinho
babeczka z wiórkami kokosowymi
bife
befsztyk
bobó de camarão com arroz de coco
ragout z krewetek tygrysich podawane z ryżem kokosowym
bolo de banana
ciasto bananowe
bolo de cenoura
ciasto marchewkowe
bolo de fuba
ciasto z mąki kukurydzianej
bolo de maracuja
ciasto z marakują
bolo de queijo
ciasto twarogowe
brigadeiro
kuleczki czekoladowe z posypką
cachaça
rum brazylijski z trzciny cukrowej
caipirinha
drink na bazie cachaçy, limonek, cukru i kruszonego lodu
cajuzinho
czekoladki z orzeszkami ziemnymi
camarão recheado
nadziewane krewetki
carangueijada
krab gotowany w całości
carne do sol
solone mięso z grilla, podawane z maniokiem lub fasolą, ryżem i warzywami
caruru
duszona mieszanka z krewetek, okry, warzyw, oleju palmowego i bazylii
casquinha de siri
danie z kraba przygotowywane na wiele sposobów
chimarão
mate (herbata)
churrasco
mięso z grilla nadziane na rożen
doce de leite
syrop z mleka, cukru i wanilii, podobny do karmelu
farofa
prażona mąka z manioku
maniçoba
wywar z liści manioku i mieszanki mięs, serwowany z ryżem
manjar
deser o budyniowej konsystencji
moqueca
danie jednogarnkowe z filetów rybnych, mleczka kokosowego, oleju palmowego i pomidorów
paçoca
1. suszona wołowina, mąka z manioku, cebula czerwona, 2. deser z orzeszkami ziemnymi
palmitos
serca palmowe, zazwyczaj podawane z sałatką
pamonha
kasza kukurydziana w liściu kukurydzy, niekiedy z mlekiem kokosowym
pão de mel
ciasto miodowe polane roztopioną czekoladą
pão de queijo
ptysie serowe
papo de anjo
deser z ubitych żółtek, pieczony i gotowany w cukrowym syropie
pato no tucupi
kaczka w sosie ziołowym z kapusty
pé de moleque
słodka przekąska z orzeszków ziemnych, prażonego ryżu, sezamu, kopry i melasy
peixada
ryba gotowana z warzywami i jajami
pirarucu ao forno
pieczona ryba amazońska podawana z cytryną
pudim de leite
brazylijski pudding mleczny
quindim
deser z żółtek, kokosu i cukru
rajadinho
fasola brązowa
rapadura
suszony sok z trzciny cukrowej
sagu
deser z tapioki
sarapatel
mięso i podroby gotowane w ostro-kwaśnym sosie
tacacá
zupa z suszonych krewetek, żółtej papryki i spreparowanego manioku
torta de banana
brazylijski tort bananowy
vatapá
purée z ryb, orzechów, suszonych krabów, namoczonego chleba, mleczka kokosowego z przyprawami
Virado à Paulista
grillowany schab serwowany z kiełbaskami, jajkiem, fasolą smażoną z maniokiem oraz ryżem