
Typické národné jedlá
Platos típicos nacionales
Jedlá v Španielsku
Platos de España
atún mechado
špikovaný tuniak, typické andalúzske jedlo
bacalao al pil pil
treska v omáčke z cesnaku a čili
berza
dusený kel
boniatos
pečené sladké zemiaky
butifarra
mäsový korenený výrobok podobný bravčovej jaternici alebo krvavnici
calçotada
pór pečený na ohni, podávaný s paradajkovou omáčkou, typické katalánske jedlo
caldo gallego
vývar z hovädziny a bravčových kostí s fazuľou, tradičné jedlo v Galícii
callos
držky
castañas
pečené gaštany
cava
katalánske “šampanské”
cazuela
hustá mäsová polievka so strukovinami
chorizo
suchá klobása
churrasco
grilované mäso v omáčke
churros
vyprážané tyčinky zo šiškového cesta, podávané s horúcou čokoládou
clara
pivo s citrónovou sódou, radler
coca
sladký alebo slaný koláč pečený na plechu
cochinillo asado/al horno
pečené prasiatko
cocidos
druh hustej polievky s duseným mäsom a zeleninou
conejo con all-i-oli
pečený králik s cesnakovým dresingom
crema catalana
vanilkový puding s vrstvou skaramalizovaného cukru navrchu
embutidos de Vic
údeniny z mesta Vic známe svojou kvalitou
empanada
plnený piroh
ensaimada
koláč z ľahkého cesta (s až polmetrovým priemerom), typický na Malorke
escalivada
jedlo z grilovaných baklažánov a paprík, typické katalánske jedlo
esqueixada
šalát z tresky, paradajok, paprík, olív a cibule, typické katalánske jedlo
fabada asturiana
astúrska fazuľová polievka s mäsom a údeninami
fideuá
jedlo na spôsob paelly, namiesto ryže sa pripravuje z cestovín
flan
puding s rôznymi príchuťami, pripravuje sa z vajec, mlieka a cukru
gambas al ajillo
krevety v omáčke s cesnakom a čili
gazpacho
studená polievka z paradajok, papriky, uhorky, cibule a chleba
gazpacho manchego
jedlo z dusenej zveriny (zajac, jarabica) podávané s chlebovou plackou
horchata
osviežujúci nápoj z vody, cukru a rozmixovaných hľúz šachora, prípadne ryže alebo mandlí
huesos de santo
plnené marcipánové trubičky, typická sladkosť na Dušičky
jamón ibérico
iberská sušená šunka
jamón serrano
nasolená bravčová sušená šunka
jerez
sherry
longaniza
druh suchej klobásy
magdalena
piškótový mafin
mantecado
sladké vianočné pečivo z bravčovej masti
mel-i-mato
čerstvý biely syr s medom podávaný ako dezert
menestra de verduras
hustá zeleninová polievka
mojo picón
pikantná čili omáčka z cesnaku, rasce, oleja a octu, podáva sa spravidla k vareným zemiakom
natillas
puding
paella
rizoto s mäsom alebo s plodmi mora, so zeleninou a šafranom
pan con tomate (pa-amb-tomaquet)
chlieb s paradajkovou omáčkou
panellets
marcipánové guľôčky
papas arrugás
zemiaky varené v šupke
parrillada
mäso na grile
patatas bravas
zemiaky s pikantnou omáčkou
pescaíto frito
smažené ryby a morské plody
picadillo
jedlo z mletého mäsa
pinchitos
ražniči, špíz
polvorones
mandľové koláčiky posypané práškovým cukrom, mávyjú rôzne príchute, napr. škoricovú, čokoládovú ap.
porras
vyprážané valčeky zo šiškového cesta, namáčajú sa do čokolády
pulpo a la gallega
chobotnica na galícijský spôsob
queso manchego
tvrdý ovčí syr z La Manche
rabo de toro
dusený hovädzí chvost
rancho canario
hustá mäsová polievka
roscón de reyes
trojkráľový koláč
salchicha
klobása, párok
salmorejo
studená polievka z paradajok, cesnaku a chleba
salsa alioli
majonéza s cesnakom
sangría
miešaný nápoj z červeného vína, tvrdého alkoholu a ovocia
sidra
cider, jablkové víno
sobrasada
mäsový sušený výrobok z bravčového mäsa
tapas
jednohubky, chuťovky
tarta de queso
tvarohový koláč
tinto de verano
červené víno so sódou
tortilla de patatas
zemiaková omeleta
turrón
nugát, turecký med
zarangollo
smažené jedlo z cukiny, cibule a zemiakov
Jedlá v Mexiku
Platos de México
acitrón
kandizovaná dužina kaktusa biznaga
agua de jamaica
ľadový ibištekový čaj
aguamiel
šťava z agávy
alegrías
amarantové cukrovinky poliate skaramelizovaným cukrom
antojitos
typické mexické jedlá vo forme chuťoviek
arroz a la mexicana
ryža s hráškom a mrkvou
arroz a la poblana
ryža s paprikou a kukuricou
atole
tradičný varený nápoj z kukuričnej múky, pije sa na Dušičky, na Vianoce alebo na Troch kráľov
birria
pečené kozľacie mäso v pikantnej omáčke
burrito
pšeničná placka s rôznou náplňou (mäso, fazuľa ap.)
cajeta
karamelový krém z kozieho mlieka
calaveras
sladkosť v tvare lebky, je sa na Dušičky
camote
sladké zemiaky
capeado
smažené kúsky obaľovaného mäsa alebo zeleniny
carnitas
smažené kúsky bravčového mäsa
cochinita pibil
marinované bravčové mäso pečené v banánovom liste
enchiladas
plnené kukuričné placky s čili omáčkou
gorditas
hrubšie smažené placky z kukuričnej múky plnené mäsovou, syrovou alebo zeleninovou zmesou
guacamole
hustá avokádová omáčka, ktorá sa podáva k nachos
huevos a la mexicana
praženica s cibuľou, paradajkou a čili
jalapeños
malé veľmi štipľavé papričky
mezcal
pálenka z agávy
mole
typická čokoládová omáčka s čili podávaná s mäsom
nachos
kukuričné lupienky posypané syrom a zapečené
palanquetas
sladké koláčiky zo semienok alebo orieškov zaliatych karamelom
pulque
nápoj z kvasenej šťavy agávy
quesadillas
placky plnené syrom a zohriate na panvici
rompope
vaječný likér s vanilkou, škoricou a s mletými mandľami
tacos
kukuričné plnené placky
tamales
taštičky z kukuričnej masy zabalené v kukuričnom liste a pripravované na pare
tepache
mierne alkoholický osviežujúci nápoj z kvasenej ovocnej šťavy a trstinového cukru
tequila
pálenka z agávy
Jedlá v Karibiku
Platos de la región Caribe
ajiaco
hustá polievka s mäsom, zelenými banánmi, sladkými zemiakmi, jukou a kukuricou
calalú
hustá rybia polievka s plodmi okry
champola
nápoj z dužiny čerimoje
congo
červená fazuľa s ryžou
congri
ryža s fazuľou
dulce de coco
kokosový zákusok
guenguel
dezert z mletej kukurice, cukru a škorice
hallacas
varené taštičky z kukuričnej masy plnené mäsovo-zeleninovou zmesou zabalené v banánovom liste
moros con cristianos
varená ryža s čiernou fazuľou
obe
rybie mäso varené v kokosovom mlieku
picadillo a la habanera
mleté bravčové a hovädzie mäso so šunkou a zeleninou dusené na víne
zambrilla
smažené plátky banánu
Jedlá v Južnej Amerike
Platos de América del Sur
ají de gallina
slepačie mäso v pikantnej omáčke s orechmi, syrom a varenými vajcami
ají de maní
čili omáčka s búrskymi orieškami
anticuchos
grilované špízy z rôznych druhov mäsa
cachina
mierne alkoholický nápoj z kvasenej hroznovej šťavy
carapulcra
tradičné peruánske jedlo z mäsa, sušených zemiakov a búrskych orieškov
chicha
mierne alkoholický osviežujúci nápoj z kvasenej kukurice alebo ovocia
chimichurri
pikantná omáčka k mäsu
chuño
sušené zmrznuté zemiaky
cocada
kokosovomliečny nápoj, ochutený cukrom a škoricou
juane
guľky z ryže, slepačieho mäsa, olív a varených vajec zabalené do listov
leche de tigre
koktail z nálevu zo seviche, bieleho vína a pisca
mate de coca
odvar z lístkov koky, účinný pri nevoľnosti spôsobenej veľkou nadmorskou výškou
picarones
sladké smažené krúžky z cesta z tekvice a sladkých zemiakov
pisco
hroznový destilát
salchipapa
zemiakové hranolčeky s kolieskami párka
salteñas
pečené plnené zeleninovo-mäsové taštičky
seviche/ceviche
ryba alebo morské plody marinované v limetovej šťave s čili
sopaipillas, (PerE) cachanga, (ArgE, BolE) torta frita
smažené pšeničné placky s pomarančovou kôrou a škoricou na sladko, na slano s čili omáčkou alebo horčicou