
Mâncăruri naţionale specifice
Typische Nationalgerichte
Mâncăruri specifice germane
Deutsche Spezialitäten
Alsterwasser
băutură răcoritoare din bere şi limonadă
Altbier
bere brună amăruie
Apfelpfannkuchen
clătită umplută cu mere
Apfelschorle
băutură din suc de mere şi apă minerală
Bauernfrühstück
fel de mâncare din cartofi ţărăneşti amestecaţi cu ouă şi şuncă
Berliner Schnitzel
şniţel din uger de vacă, specialitate berlineză
Bienenstich
cuib de viespi
Blutwurst
sângerete, cârnat făcut din măruntaie de porc cu sânge
Bockwurst
cârnăcior fiert, tipic german, făcut de obicei din carne de porc
Champignon-Rahmsauce
ciuperci champignon cu sos de smântână
Currywurst
cârnat cu curry şi ketchup, servit de obicei cu cartofi prăjiţi
Dunkles Radler
băutură răcoritoare din bere brună şi limonadă
Eintopf
tocană
Erbseneintopf
tocană de mazăre şi crenvurşti
Flammkuchen
aluat dospit, acoperit cu ceapă şi slănină
Gebratene Entenbrust
piept de raţă prăjit, servit cu diverse sosuri şi legume
Gefüllte Paprikaschote
ardei umplut
Gemüseeintopf
tocană de legume
Gemüsepfanne
legume înăbuşite la tigaie, deseori preparate cu bucăţi de carne şi brânză
Gemüseteller
platou de legume
Heiße Zitrone
băutură caldă din apă şi suc de lămâie cu miere sau zahăr
Hirschgulasch
gulaş de cerb cu varză roşie şi găluşte
Holländische Sauce
sos olandez din unt, gălbenuş de ou şi lămâie, servit cu peşte, fructe de mare şi legume
Jägermeister
lichior din plante cu o concentraţie de 35% alcool
Jägerschnitzel
şniţel vânătoresc cu sos şi ciuperci
Käseplatte, Käseteller
platou cu brânzeturi
Käsespätzle
tăiţei mici şi lungi din făină şi ouă, fierţi în apă sărată, amestecaţi cu brânză
Kasseler
carne afumată şi sărată de porc, servită cu varză şi cartofi, specialitate berlineză
Kräuterbutter
unt condimentat cu verdeţuri aromate
Lachs
somon prăjit/la grătar/afumat
Lammhaxe
pulpă de miel
Lammrücken
muşchi de miel cu rozmarin
Leberkäs(e)
specialitate din carne şi ficat tocat mărunt, amestecată cu condimente, şuncă şi ouă şi care se serveşte tăiată în felii
Leberknödel
buletă preparată din ficat tocat cu ceapă, şuncă, ouă şi puţină făină
Linsensuppe, Linseneintopf
supă de linte, tocană de linte
Malzbier
bere brună şi dulce de malţ cu un conţinut scăzut de alcool
Maultaschen
colţunaşi umpluţi cu carne, brânză sau legume
Milchkaffee
cafea cu mult lapte
Radler
băutură din bere blondă şi limonadă
Rinderfilet
muşchi de vită, servit de obicei cu ciuperci şi diverse sosuri
Rinderroulade
ruladă din pulpă de vită umplută cu şuncă, castraveţi şi ceapă, care se rulează şi se coace la cuptor
Rostbratwurst
cârnaţi la grătar serviţi cu salată de cartofi sau varză călită
Rote Grütze
jeleu de coacăze, căpşuni sau cireşe, servit adesea cu vanilie
Ruccola-Salat
salată de rucola
Rumpsteak
vrăbioară de vită prăjită
Salatteller
platou de salate, în diferite feluri: Gemischter (mixtă), Bunter (asortată), Frühlings (de primăvară)
Sauerkraut
varză murată, macerată cu sare, condimente şi vin, mâncare naţională germană
Schinkenplatte
platou rece cu diferite feluri de şuncă
Schnitzel Holstein
şniţel de viţel cu pâine prăjită şi peşte, specialitate din Schleswig-Holstein
Schwarzwälder Kirschtorte
tort cu cremă, vişine şi ciocolată
Schweinebraten
friptură de porc înăbuşită
Schweinemedaillons
medalioane de porc
Schweinshaxe
pulpă de porc
Spargelsalat
salată de sparanghel
Spätzle
tăiţei mici şi lungi din făină şi ouă, fierţi în apă sărată
Spezi
băutură din limonadă şi cola
Teigtaschen
colţunaşi umpluţi cu carne sau legume
Thüringer Klöße
găluşte de cartofi şi pâine, specialitate din Thüringen
Tomate-Mozzarella
salată de roşii cu mozzarela şi ulei balsamic
Weißbier
bere albă de fermentaţie înaltă, din grâu şi orz
Weißwurst
cârnat alb, din carne de viţel, care se serveşte cu muştar dulce, specialitate din München
Wildschweinbraten
friptură de porc mistreţ
Zigeuner Schnitzel
şniţel de porc sau de viţel cu sos ţigănesc
Mâncăruri specifice austriece
Österreichische Spezialitäten
Apfelstrudel
ştrudel cu mere
Café Latte, Cafe au lait
cafea slabă cu multă spumă de lapte
Cappuccino Wiener Art
cappuccino cu spumă de lapte şi cacao
Einspänner
cafea vieneză, cafea cu frişcă
Fiaker
cafea tare cu rom
Großer Brauner
cafea mare cu puţin lapte
Häferlkaffee
cafea cu mult lapte
Kaiserschmarren
clătită dulce cu stafide, sfărâmată în tigaie
Kleiner Brauner
cafea mică cu puţin lapte
Linzer Torte
tort Linz
Melange
cafea cu spumă de lapte care este servită la pahar
Pharisäer
cafea fierbinte cu rom şi frişcă
Sachertorte
tort cu marmeladă de caise şi glazură de ciocolată
Verlängerter
cafea lungă
Wiener Schnitzel
şniţel vienez
Mâncăruri specifice elveţiene
Schweizer Spezialitäten
Capuns
umplutură de tăiţei şi carne, rulată în frunze de mangold sau salată
Cordon bleu
şniţel de porc sau de viţel umplut cu brânză şi şuncă, specialitate tradiţională elveţiană
Flädli
fidea prăjită folosită pentru diverse supe
Fondue
fondue, bucăţi de pâine care se înmoaie într-un amestec de brânză topită, vin alb şi condimente
Geschnetzeltes
tocană în sos cremos, de obicei din carne de viţel, specialitate din Zürich
Meringues
bezele, desert favorit în Elveţia
Raclette
brânză specială care se topeşte încet la o sursă de căldură şi care se serveşte cu cartofi fierţi, castraveţi muraţi, ceapă
Rösti
mâncare de cartofi fierţi şi răzuiţi care se prăjesc cu caşcaval, specialitate tradiţională elveţiană
Schümli
cafea espresso cu cremă
Zwiebelkuchen
tartă cu ceapă