
Mâncăruri naţionale specifice
Platos típicos nacionales
Mâncăruri specifice spaniole
Platos de España
atún mechado
Ton împănat (specific andaluz)
bacalao al pil pil
cod cu sos de usturoi şi ardei iute
berza
varză călită
boniatos
cartofi dulci prăjiţi
butifarra
produs picant asemănător caltaboşului
calçotada
praz la grătar cu sos de roşii (specific catalan)
caldo gallego
ciorbă galiciană cu fasole şi ciolan
callos
burtă de vită
castañas
castane prăjite
cava
“şampanie” catalană, vin spumos
cazuela
ciorbă cu carne şi diverse legume
chorizo
salam afumat din carne de porc cu boia de ardei
churrasco
grătar cu sos
churros
bastonaşe din aluat de gogoşi, înmuiate în ciocolată fierbinte
clara
bere cu apă tonică sau suc carbogazos de lămâie
coca
pandişpan dulce sau sărat
cochinillo asado/al horno
purcel de lapte fript/la cuptor
cocidos
tocană de carne cu legume
conejo con all-i-oli
iepure cu maioneză catalană
crema catalana
budincă de vanilie specific catalană, cu zahăr caramelizat deasupra
embutidos de Vic
mezeluri de Vic (oraş renumit pentru calitatea produselor)
empanada
colţunaş
ensaimada
melc (din aluat de cozonac)
escalivada
salată catalană cu legume coapte pe grătar
esqueixada
salată catalană de cod cu roşii, ardei, măsline şi ceapă
fabada asturiana
mâncare de fasole cu afumătură şi cârnaţi
fideuá
mâncare din peşte sau fructe de mare asemănătoare cu paella, dar cu tăiţei în loc de orez
flan
budincă din ou, lapte şi zahăr caramelizat
gambas al ajillo
creveţi cu usturoi şi ardei iute
gazpacho
supă rece de roşii şi alte legume crude (ideale pentru zilele caniculare)
gazpacho manchego
tocană de vânat (iepure sălbatic, potârniche) servită cu lipie înmuiată
horchata
băutură dulce din căprişor, migdale sau orez
huesos de santo
bastonaşe de marţipan, umplute cu cremă de gălbenuş sau alte arome, preparate de Ziua morţilor
jamón ibérico
jambon de porc iberic
jamón serrano
jambon
jerez
vin de Xeres
longaniza
un sortiment de cârnat crud sau uscat
magdalena
madlenă, brioşă
mantecado
fursecuri cu migdale (de Crăciun)
mel-i-mato
desert catalan cu brânză Mato şi miere
menestra de verduras
tocană/supă de legume
mojo picón
sos picant pentru cartofi fierţi în coajă
natillas
budincă cu diverse arome (adesea cu scorţişoară)
paella
mâncare de orez cu carne sau fructe de mare şi legume, preparată într-o tigaie specială (originară din zona Valenciei)
pan con tomate (pa-amb-tomaquet)
baghetă catalană cu usturoi, sos de roşii şi ulei de măsline
panellets
bile de marţipan (desert catalan tradiţional de Crăciun)
papas arrugás
cartofi fierţi în coajă
parrillada
platou cu grătar pentru două persoane
patatas bravas
cartofi prăjiţi cu sos picant de roşii
pescaíto frito
peştişori, bucăţi de peşte sau fructe de mare prăjite în baie de ulei
picadillo
mâncare din carne tocată de vită
pinchitos
frigărui
polvorones
fursecuri de Crăciun cu untură
porras
bastonaşe din aluat înmuiate în ciocolată (asemănătoare cu churros)
pulpo a la gallega
caracatiţă galiciană, cu boia de ardei dulce
queso manchego
brânză de La Mancha (de oaie)
rabo de toro
coadă de vită înăbuşită
rancho canario
tocană cu afumătură, năut, cartofi şi tăiţei
roscón de reyes
ghirlandă din aluat cu o surpriză înăuntru (de Crăciun)
salchicha
crenvurst
salmorejo
supă rece cu roşii şi pâine înmuiată
salsa alioli
maioneză catalană cu usturoi
sangría
băutură cu vin roşu, brandy şi fructe
sidra
cidru
sobrasada
salam uscat (tradiţional din Majorca)
tapas
aperitive din carne sau fructe de mare servite înainte de prânz sau cină în taverne
tarta de queso
tartă cu brânză
tinto de verano
vin roşu cu limonadă
tortilla de patatas
omletă cu ceapă şi cartofi
turrón
desert de Crăciun cu marţipan, nuga etc.
zarangollo
ouă jumări cu dovlecei şi cartofi (Murcia)
Mâncăruri din Mexic
Platos de México
acitrón
cactus confiat
agua de jamaica
ceai de hibiscus cu gheaţă
aguamiel
suc de agavă
alegrías
dulciuri din seminţe de amarantă (creasta cocoşului) cu miere
antojitos
aperitive tipic mexicane (asemănătoare cu tapas)
arroz a la mexicana
orez mexican (cu mazăre, roşii şi morcov)
arroz a la poblana
orez cu ardei iute “poblano”
atole
băutură din mălai, lapte şi scorţişoară (de Ziua Morţilor sau de Crăciun)
birria
tocană de ied (uneori şi miel) cu ardei iute, gătită la cuptor
burrito
turtă de mălai sau grâu cu diverse umpluturi (carne, fasole etc.)
cajeta
lapte condensat caramelizat, folosit la clătite etc.
calaveras
bomboane din zahăr în formă de craniu (pregătite tradiţional de Ziua Morţilor)
camote
cartof dulce (cu miere, unt şi scorţişoară)
capeado
carne sau legume prăjite în aluat pufos de ou
carnitas
carne sau măruntaie de porc tăiate mărunt şi înăbuşite în untură
cochinita pibil
carne de porc marinată, în frunză de banan
enchiladas
turte de porumb cu carne şi sos de ardei iute
gorditas
turtiţe de mălai cu carne tocată, fasole, brânză etc.
guacamole
salată de avocado şi roşii tocate (cu nachos)
huevos a la mexicana
ouă jumări foarte picante, cu ardei, roşii, ceapă şi ardei iute
jalapeños
ardei mic şi foarte iute
mezcal
băutură spirtoasă din agavă
mole
sos cu ardei iute, ceapă, ciocolată, nucă şi stafide (recomandat pentru carnea de pasăre)
nachos
chipsuri din făină de porumb
palanquetas
dulciuri cu seminţe, fructe uscate sau alune
pulque
băutură fermentată din sevă de agavă, asemănătoare berii
quesadillas
turte de porumb cu brânză, fasole, sos de roşii etc.
rompope
lichior de ouă cu vanilie, uneori şi cu rom
tacos
turte de porumb cu umplutură de carne, servite cu legume şi sos picant
tamales
turtiţe de mălai preparate în pănuşi de porumb, servite apoi cu umpluturi sărate sau dulci
tepache
băutură uşor alcoolizată din ananas, zahăr brun, scorţişoară şi uneori bere
tequila
tequila (băutură spirtoasă din agavă)
Mâncăruri din Caraibe
Platos de la región Caribe
ajiaco
tocăniţă de cartofi cu carne, banană verde, porumb şi manioc
calalú
supă de peşte sau crab cu bame, lapte de cocos şi ardei gras
champola
băutură din pulpă de guanabana cu lapte, zahăr şi suc de lime
congri
orez cu fasole şi chimen
dulce de coco
desert din nucă de cocos rasă, fiartă în lapte cu scorţişoară
guenguel
desert din porumb măcinat mare, zahăr şi scorţişoară
hallacas
pacheţele din făină de porumb cu legume şi carne, învelite în frunză de banan
moros con cristianos
orez servit alături de fasole neagră
picadillo a la habanera
sos din carne tocată, roşii, măsline şi capere, servit cu orez
zambrilla
felii de banană prăjite
Mâncăruri din America de Sud
Platos de América del Sur
ají de gallina
pui în sos picant cu nucă şi brânză, servit alături de ou fiert şi cartofi (Peru)
ají de maní
sos de ardei iute, roşii, arahide şi ou fiert
anticuchos
frigărui la grătar
cachina
must de struguri
carapulcra
mâncare peruviană din carne de porc, cartofi uscaţi şi arahide
chicha
băutură fermentată (alcoolică sau nu) din porumb sau rădăcină de manioc, fructe şi condimente
chimichurri
sos de roşii picant pentru grătar
chuño
cartof uscat prin îngheţare
cocada
băutură sau budincă din lapte de cocos, ouă şi scorţişoară
juane
carne de găină cu orez, măsline şi ou fiert, împachetată în frunze (Peru)
leche de tigre
cocteil peruvian cu suc de lămâie verde şi ardei foarte iuţi, uneori cu peşte (recomandat pentru mahmureală sau ca afrodisiac)
mate de coca
ceai din frunze de coca (recomandat împotriva răului de înălţime)
picarones
gogoşi din cartof dulce şi dovleac
pisco
băutură distilată din struguri
salchipapa
cartofi pai cu bucăţele de crenvurst
salteñas
plăcinte umplute cu carne, legume şi sos picant
seviche/ceviche
peşte alb sau fructe de mare marinate în suc de lămâie verde, coriandru şi ardei foarte iute
sopaipillas, (PerE) cachanga, (ArgE, BolE) torta frita
gogoşi cu sos din zahăr nerafinat (cachanga)