Dania główne

Dania główne

Вторы́е блю́да

Dania mięsne

Мясны́е блю́да
mięso
мя́со
mias
czerwone/białe mięso
кра́сное/бе́лое мя́со
krasnje/bielje mias
wieprzowina
свини́на
swinina
wołowina
говя́дина
gawiadzjina
cielęcina
теля́тина
cjiliacjina
baranina
бара́нина
baranina
jagnięcina
ягня́тина
jigniacjina
królik
кро́лик
krolik
pieczeń
жа́ренное мя́со, жарко́е
żarienje mias, żarkoje
sznycel po wiedeńsku
ве́нский шни́цель
wienskij sznicl'
kotlet (bez panierki)
(натура́льная) отбивна́я котле́та, эскало́п
(naturalˈnja) adbiwnaja katlieta, skalop
befsztyk
бифште́кс
bifszteks
dobrze wypieczony
(о́чень) хорошо́ прожа́ренный
(oczeń) haraszo prażarienj
średnio wypieczony
сре́дне прожа́ренный
sriednie prażarienj
krwisty
слегка́/сла́бо прожа́ренный
slihka/slab prażarienj
pieczeń wołowa
ро́стбиф
rosdbif
żeberko
рёбрышко
riobrszk
stek z kością
сви́ная котле́та/коре́йка (на ко́сти)
swinja katlieta/kariejka (na koscji)
mięso wędzone
копчённое мя́со
kapczionje mias
drób
(дома́шняя) пти́ца
(damaszńaja) pcjica
kurczak pieczony
жа́реный цыплёнок, жа́реная ку́рица
żarienj cplionk, żarienja kurica
indyk
индю́к
indzjjuk
gęś
гусь
gusˈ
kaczka
у́тка
utka
dziczyzna
дичь, дичи́на
dzjiczˈˌ dzjyczina
sarnina
олени́на
alinina
mięso z bażanta
фаза́н
fazan
dzik
каба́н
kaban
mięso z dzika
кабани́на
kabanina
zimny półmisek
мясна́я наре́зка, мясно́е ассорти́
misnaja narieskaˌ misnoje asarcji
udziec
бе́дренная часть
biedrienja czasc'
szynka
ветчина́
witczina
kiełbasa
колбаса́
kalbasa
sucha kiełbasa
(сыро)копчёная колбаса́, саля́ми
(sr)kapczionja kalbasa, saliami
kiełbasa bolońska, mortadela
варёная колбаса́
warionja kalbasa
parówka, serdelek
сарде́лька, колба́ска
sardzjelˈkaˌ kalbaska
grillowana kiełbasa
колба́ска на гри́ле
kalbaska na grilie
kiełbasa gotowana
варёная колба́ска
warionja kalbaska
currywurst
колба́ска ка́рри
kalbaska karri
biała kiełbasa
бе́лая колбаса́, ва́йсвурст
bielja kalbasa, wajswurst
parówka
соси́ска
sasjiska
galareta
холоде́ц, сту́день
haladzjecˌ studzjeń
kaszanka
кровяна́я колбаса́
krawinaja kalbasa
kotlety mielone
ру́бленые котле́ты
rublienje katliet
wątróbka
пе́чень
pieczeń
gulasz
гуля́ш
guliasz
polędwica
вы́резка, жа́ркое из вы́резки
wyrieskaˌ żarkje iz wyrieski
potrawa jednogarnkowa
а́йнтопф
ajntpf
owoce morza
да́ры мо́ря
dar mora
krewetki
креве́тки
kriwietki
garnele
креве́тки
kriwietki
langusta
лангу́ста
langusta
homar
ома́р
amar
ośmiornica
осьмино́г
asminok
ostrygi
у́стрицы
ustric
kalmary
кальма́ры
kalˈmar
ryba
ры́ба
ryba
pstrąg
форе́ль
farielˈ
szczupak
щу́ка
śśuka
węgorz
у́горь
ugr'
tuńczyk
туне́ц
tuniec
łosoś
сёмга, ло́сось
sjomgaˌ loss'
dorsz
треска́
triska
makrela
макре́ль, ску́мбрия
makrielˈˌ skumbrija
sola
морско́й язы́к, па́лтус
marskoj jizykˌ paltus
flądra
ка́мбала
kambla
sardynki (w oleju)
сарди́ны в ма́сле
sardzjin w maslie
śledź
сельдь, селёдка
sjelˈcˈˌ sjiliotka
ślimak
ули́тка
ulitka

Dania wegetariańskie

Блю́да без мя́са
makarony
макаро́ны, макаро́нные изде́лия
makaron, makaronje izdzjelija
spaghetti
спаге́тти
spagiecji
sałatka makaronowa
макаро́нный сала́т
makaronj salat
risotto
ризо́тто, плов
rizot, plof
duszone warzywa
тушёные о́вощи
tuszonje owśśi
warzywne danie jednogarnkowe
овощно́й а́йнтопф
awaśśnoj ajntpf
omlet
омле́т
amliet
jajecznica
яи́чница-болту́нья
jajićnic-baltuńja
gotowana kolba kukurydzy
варёная кукуру́за
warionja kukuruza
szpinak
шпина́т
szpinat
grzanka, tost
тост, гренка́, поджа́ренный хлеб
tostˌ grinkaˌ padżarienj hliep
jajko sadzone
яи́чница- глазу́нья
jajićnic glazuńja

Dodatki

Гарни́ры
ziemniaki
карто́фель
kartofielˈ
gotowane ziemniaki
варёный карто́фель
warionj kartofiel'
pieczone ziemniaki
жа́реный карто́фель
żarienj kartofiel'
frytki
карто́фель-фри́
kartofielˈ-fri
kuleczki ziemniaczane
кроке́ты
krakiet
ryż
рис
ris
ryż naturalny
кори́чневый/натура́льный рис
kariczniewj/natural'nj ris
sałatka ziemniaczana
карто́фельный сала́т
kartofielˈnj salat
purée ziemniaczane
карто́фельное пюре́
kartofielˈnje pure
makarony
макаро́ны, макаро́нные изде́лия
makaron, makaronje izdzjelija
kluski
ла́пша, вермише́ль
lapszaˌ wirmiszelˈ
chleb
хлеб
hliep
bułka
рога́лик, бу́лочка
ragalikˌ bulczka
bułka
бу́лочка, рога́лик
bulczka, ragalik
knedel, pyza
кне́длик
kniedlik
kapusta kiszona
ква́шеная капу́ста
kwasznja kapusta
surówka z białej kapusty
сала́т из капу́сты
salat is kapust
sałata głowiasta
сала́т-лату́к
salat-latuk
garnirunek, przybranie
гарни́р
garnir
keczup
ке́тчуп
kieczup
musztarda
горчи́ца
garczica
majonez
майоне́з
majjanes
sos tatarski
со́ус та́ртар/тата́рский
sous tartr/tatarskij
sos sojowy
со́евый со́ус
sojewj sous
dressing, sos do sałatek
запра́вка, дре́ссинг
zaprafkaˌ driesːjink
przyprawa
припра́вы
pripraw
przyprawy (korzenne)
пря́ности, спе́ции
prianscji, spieci
kompot
компо́т
kampot
pikle
марино́ванные о́вощи
marinownje owśśi

Sposób przygotowania

Реце́пт приготовле́ния блю́да
в пивно́м те́сте
w cieście piwnym
в сухаря́х
panierowany
в те́сте
w cieście
варёный, отварно́й
gotowany
взби́тый
ubity
вы́потрошенный
wypatroszony
жа́реный
smażony
жа́реный во фритю́ре
smażony na głębokim oleju
жа́реный и тушёный
duszony
жа́реный на гри́ле
grillowany
жа́реный на решётке
z rusztu
запечённый
zapieczony
консерви́рованный
kiszony
копчёный
wędzony
ку́биками
pokrojony w kostkę
марино́ванный
marynowany
на пару́
gotowany na parze
наре́занный
krojony
недожа́ренный
krwisty
обжа́ренный, калёный
prażony
о́стрый
pikantny
отделённый от косте́й
bez kości
печёный
pieczony, opiekany
погру́женный
maczany
поджа́ренный
przyrumieniony
поджа́реный
sauté
подслащённый
słodzony
посы́панный
posypany
припра́вленный
doprawiony
пря́ный
przyprawiony
растворённый, распла́вленный
roztopiony
с глазу́рью
lukrowany
с ма́слом, нама́занный ма́слом
z masłem
с при́вкусом
aromatyzowany
слегка́/сла́бо прожа́ренный
słabo wysmażony
солёный
w słonej zalewie, słony
сре́дне прожа́ренный
średnio wysmażony
тёртый
starty
тушёный
duszony (w sosie własnym)
фарширо́ванный
nadziewany
фламби́рованный
flambirowany
хорошо́ прожа́ренный
dobrze wysmażony/wypieczony
хрустя́щий
chrupiący