
Tradycyjne potrawy
Национа́льная ку́хня
азу́ (из говя́дины)
kawałki (wołowego) mięsa w sosie z pomidorów i ogórków konserwowych
антреко́т
antrykot
ба́б(к)а (ро́мовая)
babka (rumowa)
балы́к
bałyk (wędzony grzbiet jesiotra lub ryb łososiowatych)
бара́нина
baranina
беко́н
bekon
бефстро́ганов
Boeuf Stroganow (pokrojona w paski polędwica w sosie śmietanowym)
бито́чки
smażone kotleciki z mielonego mięsa
бифште́кс
befsztyk
бланманже́
deser z mąki ryżowej itp.
бли́нчики
cienkie naleśniki
блины́
bliny, racuchy
борщ
barszcz
ботви́нья
zimna zupa z ryby, kwasu chlebowego i warzyw (szpinak, szczaw, botwina)
бу́блик
precel
бутербро́д
kanapka
варе́ники
gotowane pierozki z twarogiem lub owocami
варе́нье
konfitury
ватру́шка
drożdżówki z serem
вермише́ль
makaron
винегре́т
sałatka z buraków, ogórków kiszonych, kapusty kiszonej i ziemniaków
говя́дина
wołowina
го́голь-мо́голь
kogel-mogel
голубцы́
gołąbki
гребешки́
małże
гре́нки
grzanki, tosty
гу́рьевская ка́ша
kasza manna zapieczona z orzechami i owocami
дра́ники
placki ziemniaczane
жа́ркое
pieczeń z sosem
запека́нка
zapiekanka
зе́лень
natka
зельц
salceson
зра́зы
zrazy
икра́
kawior
квас
kwas chlebowy
ква́шеная капу́ста
kapusta kiszona
кекс (мра́морный)
babka (marmurkowa)
ки́сель
kisiel
клёцки
kluski
колбаса́
kiełbasa
компо́т
kompot
котле́та
kotlet mielony
кулебя́ка
kulebiak
кули́ч
baba wielkanocna
лава́ш
lawasz
лапша́
makaron
ма́нная ка́ша
grysik
ма́нты
większe pierogi nadziewane mięsem
медову́ха
miód pitny
окро́шка
zimna zupa z warzyw i kwasu chlebowego
ола́дьи
racuchy
оливье́
sałatka ziemniaczana
пельме́ни
pielmienie, pierożki z mielonym mięsem
пече́нье
herbatniki, ciasteczka
пиро́г
pieróg
пирожки́
pierogi
пиро́жное
wyroby cukiernicze, ciastka
плов
pilaw, risotto
поджа́рка
mięso w sosie własnym
по́нчики
pączki
похлёбка
gęsta zupa (ziemniaczana, warzywna itp.)
простоква́ша
kwaśne mleko
пря́ник
piernik
рагу́
ragout, kawałki duszonego mięsa z jarzynami
рассо́льник
zupa mięsna (kiszone ogórki, warzywa)
расстега́й
mały pieróg (z farszem rybnym, grzybowym itp.)
самса́
samosy
селёдка
śledź solony
селёдка под шу́бой
śledź pod pierzynką (sałatka ze śledzia, ziemniaków, jajek, marchwi, buraków i majonezu, układanych warstwami)
сельдь
śledź
сёмга
rodzaj łososia
ску́мбрия
makrela
сли́вки
śmietana
смета́на
kwaśna śmietana
соля́нка
zupa mięsna (ogórki kiszone, oliwki)
сту́день
galareta, auszpik (z mięsem, jarzynami)
сы́рники
smażone placki z twarogu
те́фтели
kulki z mięsa mielonego
уха́
zupa rybna
фрикаде́льки
kluska (w zupie)
холоде́ц
galareta
цыплёнок табака́
kurczę pieczone na patelni
чебуре́к
rodzaj pierogów
черносли́в
suszone śliwki
шаверма́/шаурма́
rodzaj gyrosu
шашлы́к
szaszłyk
шни́цель
sznycel
шпро́ты
szproty
щи
kapuśniak, szczi