Feluri principale

Feluri principale

Вторы́е блю́да

Mâncăruri cu carne

Мясны́е блю́да
carne
мя́со
miasă
carne roşie/albă
кра́сное/бе́лое мя́со
krasnăie/belăie miasă
carne de porc
свини́на
svinin
carne de vită
говя́дина
gviadin
carne de viţel
теля́тина
tiliatin
carne de oaie
бара́нина
branin
carne de miel
ягня́тина
iigniatin
iepure
кро́лик
krolik
friptură
жа́ренное мя́со, жарко́е
jarenːăie miasăˌ jrkoie
şniţel
ве́нский шни́цель
venskii şniţăl
şniţel natur
(натура́льная) отбивна́я котле́та, эскало́п
(nturalnăi) dbivnai ktletˌ ăsklop
biftec
бифште́кс
bifşteks
bine făcut
(о́чень) хорошо́ прожа́ренный
(očen) hrşo prjarenːăi
mediu
сре́дне прожа́ренный
sredne prjarenːăi
în sânge
слегка́/сла́бо прожа́ренный
slihka/slabă prjarenːăi
friptură de vită
ро́стбиф
rosdbif
costiţă
рёбрышко
robrăşkă
cotlet cu os
сви́ная котле́та/коре́йка (на ко́сти)
svinăi ktlet/kreik (n kosti)
carne afumată
копчённое мя́со
kpčonːăie miasă
carne de pasăre
(дома́шняя) пти́ца
(dmaşnai) ptiţ
pui fript
жа́реный цыплёнок, жа́реная ку́рица
jarenăi ţăplonăkˌ jarenăi kuriţ
curcan
индю́к
indiuk
gâscă
гусь
gus
raţă
у́тка
utk
vânat
дичь, дичи́на
dičˌ dičin
carne de căprioară
олени́на
linin
fazan
фаза́н
fzan
porc mistreţ
каба́н
kban
carne de porc mistreţ
кабани́на
kbnin
platou rece
мясна́я наре́зка, мясно́е ассорти́
misnai nreskˌ misnoie sːrti
pulpă
бе́дренная часть
bedrenːăi čast
şuncă
ветчина́
vitčina
salam
колбаса́
klbsa
salam uscat
(сыро)копчёная колбаса́, саля́ми
(sără)kpčonăi klbsaˌ sliami
mortadella
варёная колбаса́
vronăi klbsa
cârnaţi
сарде́лька, колба́ска
srdelkˌ klbask
cârnaţi la grătar
колба́ска на гри́ле
klbask n grile
cârnaţi fierţi
варёная колба́ска
vronăi klbask
cârnaţi cu curry
колба́ска ка́рри
klbask karri
cârnaţi albi
бе́лая колбаса́, ва́йсвурст
belăi klbsaˌ vaisvurst
crenvurşti
соси́ска
ssisk
aspic
холоде́ц, сту́день
hldeţˌ studen
sângerete
кровяна́я колбаса́
krvinai klbsa
chiftele
ру́бленые котле́ты
rublenăie ktletă
ficat
пе́чень
pečen
gulaş
гуля́ш
guliaş
muşchi de vită
вы́резка, жа́ркое из вы́резки
vîreskˌ jarkăie iz vîreski
fructe de mare
да́ры мо́ря
dară mor
creveţi
креве́тки
krivetki
langustă
лангу́ста
lngust
homar
ома́р
mar
caracatiţă
осьмино́г
sminok
stridii
у́стрицы
ustriţă
calamari
кальма́ры
klmară
peşte
ры́ба
rîb
păstrăv
форе́ль
frel
ştiucă
щу́ка
şşuk
ţipar
у́горь
ugăr
ton
туне́ц
tuneţ
somon
сёмга, ло́сось
somgˌ losăs
cod
треска́
triska
macrou
макре́ль, ску́мбрия
mkrelˌ skumbrii
limbă-de-mare
морско́й язы́к, па́лтус
mrskoi iizîkˌ paltus
calcan
ка́мбала
kambăl
sardine (în ulei)
сарди́ны в ма́сле
srdină v masle
hering
сельдь, селёдка
seltˌ silotk
melc
ули́тка
ulitk

Mâncare vegetariană

Блю́да без мя́са
paste
макаро́ны, макаро́нные изде́лия
mkronăˌ mkronːăie izdelii
spaghete
спаге́тти
spgeti
salată de paste
макаро́нный сала́т
mkronːăi slat
rizoto
ризо́тто, плов
rizotːăˌ plof
legume înăbuşite
тушёные о́вощи
tuşonăie ovăşşi
ghiveci
овощно́й а́йнтопф
vşşnoi aintăpf
omletă
омле́т
mlet
ouă jumări
яи́чница-болту́нья
iaiičniţă-bltunia
porumb fiert
варёная кукуру́за
vronăi kukuruz
spanac
шпина́т
şpinat
pâine prăjită
тост, гренка́, поджа́ренный хлеб
tostˌ grinkaˌ pǧarenːăi hlep
ou ochi
яи́чница- глазу́нья
iaiičniţă glzuni

Garnituri

Гарни́ры
cartofi
карто́фель
krtofel
cartofi fierţi
варёный карто́фель
vronăi krtofel
cartofi copţi
жа́реный карто́фель
jarenăi krtofel
cartofi prăjiţi
карто́фель-фри́
krtofel-fri
crochete (de cartofi)
кроке́ты
krketă
orez
рис
ris
orez brun
кори́чневый/натура́льный рис
kričnevăi/nturalnăi ris
salată de cartofi
карто́фельный сала́т
krtofelnăi slat
piure de cartofi
карто́фельное пюре́
krtofelnăie pure
paste
макаро́ны, макаро́нные изде́лия
mkronăˌ mkronːăie izdelii
tăieţei
ла́пша, вермише́ль
lapşˌ virmişel
pâine
хлеб
hlep
chiflă
бу́лочка, рога́лик
bulăčkˌ rgalik
găluşcă
кне́длик
knedlik
varză murată
ква́шеная капу́ста
kvaşănăi kpust
salată de varză
сала́т из капу́сты
slat is kpustă
salată de lăptuci
сала́т-лату́к
slat-ltuk
ketchup
ке́тчуп
kečup
muştar
горчи́ца
grčiţ
maioneză
майоне́з
miines
sos tartar
со́ус та́ртар/тата́рский
sous tartăr/ttarskii
sos de soia
со́евый со́ус
soievăi sous
dressing
запра́вка, дре́ссинг
zprafkˌ dresːink
condiment
припра́вы
pripravă
mirodenii
пря́ности, спе́ции
prianăstiˌ speţăi
compot
компо́т
kmpot
murături
марино́ванные о́вощи
mrinovănːăie ovăşşi

Mod de preparare

Реце́пт приготовле́ния блю́да
в пивно́м те́сте
în aluat de bere
в сухаря́х
în pesmet
в те́сте
în aluat
варёный, отварно́й
gătit
взби́тый
bătut
вы́потрошенный
eviscerat
жа́реный
prăjit
жа́реный во фритю́ре
prăjit
жа́реный и тушёный
înăbuşit
жа́реный на гри́ле
la grătar
жа́реный на решётке
la grătar (cu cărbuni)
запечённый
gratinat
консерви́рованный, марино́ванный
murat
копчёный
afumat
ку́биками
tăiat cubuleţe
марино́ванный
marinat
на пару́
la aburi
наре́занный
feliat
недожа́ренный
în sânge
обжа́ренный, калёный
copt
о́стрый
picant
отделённый от косте́й
dezosat
печёный
copt, prăjit
погружённый
în sos
поджа́ренный
rumenit
поджа́реный
soté
подслащённый
îndulcit
посы́панный
presărat
припра́вленный
asezonat
пря́ный
condimentat
растворённый, распла́вленный
topit
с глазу́рью
glazurat
с ма́слом, нама́занный ма́слом
cu unt
с при́вкусом
aromatizat
слегка́/сла́бо прожа́ренный
în sânge
солёный
în saramură, sărat
сре́дне прожа́ренный
mediu
тёртый
ras
тушёный
înăbuşit
фарширо́ванный
umplut
фламби́рованный
flambat
хорошо́ прожа́ренный
bine făcut
хрустя́щий
crocant