Mâncăruri specifice ruseşti

Mâncăruri specifice ruseşti

Национа́льная ку́хня
азу́ (из говя́дины)
tocană cu carne de vită sau de oaie şi cu cartofi, roşii, ceapă
антреко́т
antricot
ба́б(к)а (ро́мовая)
prăjitură cu stafide însiropată cu rom
балы́к
spate de sturion afumat şi sărat
бара́нина
carne de oaie
беко́н
costiţă
бефстро́ганов
tocană de carne de vită
бито́чки
chiftele
бифште́кс
biftec
бланманже́
desert cu lapte sau cu lapte de migdale, făină de orez şi zahăr
бли́нчики
clătite subţiri
блины́
clătite
борщ
borş
ботви́нья
ciorbă rece cu cvas şi frunze de sfeclă
бу́блик
covrig
бутербро́д
sandvici, tartină
варе́ники
colţunaş cu brânză, carne, fructe, cartofi etc.
варе́нье
dulceaţă
ватру́шка
plăcinţică rotundă umplută cu brânză, dulceaţă sau marmeladă
вермише́ль
fidea
винегре́т
salată din sfeclă roşie, cartofi, morcovi, castraveţi muraţi, ceapă şi varză murată
говя́дина
carne de vită
го́голь-мо́голь
desert făcut din ouă bătute cu zahăr
голубцы́
sarmale
гребешки́
scoici
гре́нки
crutoane
гу́рьевская ка́ша
griş fiert în lapte, la care se adaugă nuci, migdale sau alune, fructe uscate şi cremă deasupra
дра́ники
chiftele din cartofi (cartofi, făină, apă, ou)
жа́ркое
friptură
запека́нка
budincă (la cuptor)
зе́лень
verdeaţă
зельц
tobă (carne de vită sau de porc, slănină, ficat etc)
зра́зы
ruladă cu carne tocată, legume, ou
икра́
icre
квас
cvas
ква́шеная капу́ста
varză murată
кекс (мра́морный)
desert din aluat sau din biscuiţi, cu nuci şi stafide
ки́сель
desert din fructe proaspete şi fructe uscate, suc de fructe, sirop, lapte, dulceaţă şi amidon
клёцки
găluşte
колбаса́
cârnat
компо́т
compot
котле́та
cotlet
кулебя́ка
pateu cu carne, peşte, varză
кули́ч
cozonac tradiţional de Paşte
лава́ш
pâine armeană tradiţională
лапша́
tăiţei
ма́нная ка́ша
griş cu lapte
ма́нты
chifteluţe din carne tocată învelită în aluat şi fierte pe aburi
медову́ха
băutură alcoolică pe bază de miere de albine
окро́шка
ciorbă rece cu legume, cvas şi carne tocată
ола́дьи
clătite
оливье́
salată cu cartofi, mazăre, ouă fierte, castraveţi muraţi şi cârnaţi
пельме́ни
colţunaşi cu carne (de vită, de porc, de oaie) condimentată
пече́нье
fursec
пиро́г
plăcintă, pateu, tartă
пирожки́
piroşcă
пиро́жное
prăjitură cu cremă şi glazură
плов
pilaf
поджа́рка
grătar
по́нчики
gogoaşă (cu gaură la mijloc)
похлёбка
ciorbă de legume
простоква́ша
lapte bătut
пря́ник
turtă dulce
рагу́
tocană de legume cu carne
рассо́льник
ciorbă cu castraveţi muraţi
расстега́й
pateu cu diferite umpluturi
самса́
pateuri triunghiulare umplute cu carne tocată şi ceapă
селёдка
scrumbie
селёдка под шу́бой
salată cu scrumbie, legume, ouă şi maioneză, aşezate în straturi
сельдь
hering
сёмга
somon
ску́мбрия
scrumbie de mare
сли́вки
cremă, frişcă
смета́на
smântână
соля́нка
ciorbă acră cu carne, peşte sau ciuperci şi cu castraveţi muraţi şi măsline
сту́день
piftie, răcituri (cu bucăţele de carne)
сы́рники
langoş cu brânză
те́фтели
chifteluţe
уха́
supă de peşte
фрикаде́льки
perişoare
холоде́ц
piftie, răcituri
цыплёнок табака́
pui la capac
чебуре́к
langoş cu carne de oaie
черносли́в
prună uscată
шаверма́/шаурма́
chiflă sau lipie umplută cu carne prăjită, salată de legume proaspete, sosuri
шашлы́к
frigărui din carne de oaie
шни́цель
şniţel
шпро́ты
şprot
щи
ciorbă de varză