Typické národné jedlá

Typické národné jedlá

Национа́льная ку́хня
азу́ (из говя́дины)
kúsky (hovädzieho) mäsa v omáčke z paradajok a nakladaných uhoriek
антреко́т
roštenka
ба́б(к)а (ро́мовая)
bábovka (rumová)
балы́к
údený (sušený) chrbát z jesetera alebo lososovitých rýb
бара́нина
baranie mäso, baranina
беко́н
anglická slanina
бефстро́ганов
hovädzí stroganov (tenké rezančeky mäsa so smotanovou omáčkou)
бито́чки
smažené karbonátky alebo guľôčky z mletého mäsa
бифште́кс
biftek
бланманже́
flameri (krupicové, ryžové ap.)
бли́нчики
tenké palacinky
блины́
bliny
борщ
boršč (polievka z cvikly, kapusty a inej zeleniny a hovädzieho mäsa)
ботви́нья
studená polievka s rybou, kvasom a zeleninou (špenát, šťaveľ, vňať cvikly)
бу́блик
praclík
бутербро́д
obložený chlebíček
варе́ники
varené taštičky s tvarohovou alebo ovocnou náplňou
варе́нье
džem (riedky)
ватру́шка
koláč(ik)
вермише́ль
rezance (do polievky)
винегре́т
šalát z cvikly, kvasených uhoriek, kyslej kapusty a zemiakov
говя́дина
hovädzie mäso
го́голь-мо́голь
koktail (rozšľahaný žĺtok, cukor, príp. rum)
голубцы́
kapustné závitky s mletým mäsom
гребешки́
mušle
гре́нки
hrianky, krutóny
гу́рьевская ка́ша
krupicová kaša zapečená s orechmi a ovocím
дра́ники
zemiakové placky
жа́ркое
pečené mäso s omáčkou
запека́нка
nákyp (tvarohový, ryžový ap.), zapečené zemiaky, cestoviny
зе́лень
vňate, zelené bylinky
зельц
tlačenka
зра́зы
závitky z mletého mäsa s plnkou
икра́
kaviár
квас
kvas, osviežujúci, mierne alkoholický nápoj
ква́шеная капу́ста
kyslá kapusta
кекс (мра́морный)
bábovka (mramorovaná)
ки́сель
rôsol, želé (z ovocia, škrobu, vody, cukru)
клёцки
knedličky
колбаса́
saláma, klobása
компо́т
ovocný nápoj (s kúskami ovocia)
котле́та
karbonátka, mletý rezeň
кулебя́ка
veľký pečený piroh (s rôznymi náplňami)
кули́ч
kulič (veľkonočný koláč)
лава́ш
arabský chlieb
лапша́
rezance
ма́нная ка́ша
krupicová kaša
ма́нты
väčšie varené taštičky plnené mäsom
медову́ха
medovina
окро́шка
letná studená polievka zo zeleniny a kvasu
ола́дьи
lievance
оливье́
zemiakový šalát
пельме́ни
peľmene, varené taštičky z rezancového cesta plnené mletým mäsom
пече́нье
čajové pečivo, sušienky, keksy
пиро́г
piroh, koláč
пирожки́
pirôžky
пиро́жное
zákusok, múčnik
плов
pilaf, rizoto
поджа́рка
mäso vo vlastnej šťave
по́нчики
pampúchy, dolky
похлёбка
hustá polievka (zemiaková, zeleninová ap.)
простоква́ша
kýška, kyslé mlieko
пря́ник
perník
рагу́
ragú, kúsky duseného mäsa na zelenine
рассо́льник
mäsová polievka (so solenými uhorkami a zeleninou)
расстега́й
piroh, taštička (napr. s rybacou, hubovou plnkou)
самса́
druh pirôžka
селёдка
haring, nasolený sleď
селёдка под шу́бой
vrstvený šalát (nakrájaný haring, var. zemiaky, vajíčka, mrkva, cvikla, majonéza)
сельдь
sleď
сёмга
druh lososa
ску́мбрия
makrela
сли́вки
smotana
смета́на
kyslá smotana
соля́нка
mäsová polievka (so solenými uhorkami, olivami)
сту́день
huspenina (s mäsom, zeleninou)
сы́рники
smažené tvarohové placky
те́фтели
guľôčky z mletého mäsa
уха́
rybacia polievka
фрикаде́льки
mäsové knedličky (v polievke)
холоде́ц
huspenina
цыплёнок табака́
kura pečené na panvici
чебуре́к
druh pirôžka
черносли́в
sušené slivky
шаверма́/шаурма́
obdoba gyrosu
шашлы́к
šašlik, mäsový špíz na grile
шни́цель
rezeň (často z mletého mäsa)
шпро́ты
šproty
щи
šči, kapustová polievka