Mléčné výrobky

Mléčné výrobky

Lácteos
mléko
leche f
kravské/kozí mléko
leche f de vaca/cabra
nízkotučné/polotučné/plnotučné mléko
leche f baja en grasa/semidesnatada/entera
odtučněné mléko
leche f descremada
pasterizované/trvanlivé mléko
leche f pasterizada/de larga duración
sušené/sójové mléko
leche f en polvo/de soja
(slazené) kondenzované mléko
leche f condensada (dulce)
acidofilní mléko
leche f acidófila
mléčný nápoj
bebida f de leche
mléčný koktejl
batido m de leche
smetana
nata f, crema f
smetana ke šlehání, šlehačka
nata f (para montar)
šlehačka (našlehaná)
nata f montada
(za)kysaná/kyselá smetana
crema f ácida/agria
nízkotučná smetana
nata f baja en grasa
(vysoko)tučná smetana
nata f alta en grasa
máslo
mantequilla f
(měkký) tvaroh
requesón m, queso m quark
(bílý) jogurt
yogur m (blanco)
plnotučný/nízkotučný/netučný jogurt
yogur m alto en grasa/bajo en grasa/desnatado
kefír
kéfir m
podmáslí
suero m de mantequilla
syrovátka
suero m de leche
syrovátkový nápoj
bebida f de suero de leche
sýr
queso m
ovčí/kozí sýr
queso m de oveja/cabra
smetanový sýr
queso m crema
tavený/roztíratelný sýr
queso m fundido/untable
tvrdý/polotvrdý sýr
queso m duro/semiduro
měkký sýr
queso m blando
tučný sýr
queso m graso
uzený sýr
queso m ahumado
krémový sýr, žervé
queso m crema
tvarohový sýr, cottage
queso m cottage
balkánský sýr, feta
feta f
plísňový sýr (s modrou plísní)
queso m azul
plísňový sýr (s povrchovou plísní)
queso m de corteza florida
ementál, ementálský sýr
queso m emmental
eidam, eidamský sýr
queso m edam
brynza
queso m fresco de oveja
mozzarella
mozzarella f
čedar
queso m cheddar
parmazán, parmezán
(queso) parmesano m
camembert
camembert m
cihla sýra
barra f de queso
plátek sýra
loncha f de queso
plátkový sýr
queso m en lonchas
strouhaný sýr
queso m rallado
sýrová pomazánka
paté m de queso
Mléko zkyslo.
La leche se ha agriado.
Mléko se srazilo.
La leche se ha cortado.
Máslo je žluklé.
La mantequilla está rancia.

Lácteos

Ve Španělsku tvaroh dříve neznali, byl sem dovezen z Německa, proto se mu říká queso quark.
Zato mají svoje zvláštní mléčné výrobky: cuajada je podobná jogurtu, ale vyrábí se z ovčího mléka. Requesón je španělská varianta ricotty, která se vyrábí v Kantábrii a v mnoha zemích Latinské Ameriky.
A samozřejmě nespočet výborných sýrů, ty nejlepší se vyrábí z ovčího nebo kozího mléka.
Tvrdým, dlouho zrajícím sýrům se říká queso curado.