Mléčné výrobky

Mléčné výrobky

Milchprodukte
mléko
Milch f
mɪlç
kravské/kozí mléko
Kuhmilch f/Ziegenmilch f
ˈkuːmɪlç /ˈtsiːgnmɪlç
nízkotučné/polotučné/plnotučné mléko
Magermilch f/fettarme Milch/Vollmilch f
ˈmaːgɐmɪlç /ˈfεt|armə mɪlç/ˈfɔlmɪlç
odtučněné mléko
entrahmte Milch
εntˈraːmtə mɪlç
pasterizované/trvanlivé mléko
pasteurisierte/haltbare Milch
pastøriˈziːɐtə/ˈhaltbaːrə mɪlç
sušené/sójové mléko
Trockenmilch f/Sojamilch f
ˈtrɔknmɪlç /ˈzoːjamɪlç
(slazené) kondenzované mléko
(gezuckerte) Kondensmilch
(gəˈtsʊkɐtə) kɔnˈdεnsmɪlç
acidofilní mléko
Acidophilusmilch f
ˈatsidofilusmɪlç
mléčný nápoj
Milchgetränk n
ˈmɪlçgətrεŋk
mléčný koktejl
Milchmixgetränk n
ˈmɪlçmɪksgətrεŋk
smetana
Sahne f, (ÖrD, SwD) Rahm m
ˈzaːnəˌ raːm
smetana ke šlehání, šlehačka
Schlagsahne f, (ÖrD, SwD) Schlagrahm m
ˈʃlaːkzaːnəˌ ˈʃlaːkraːm
šlehačka (našlehaná)
Schlagsahne f, (ÖrD, SwD) Schlagrahm m
ˈʃlaːkzaːnəˌ ˈʃlaːkraːm
(za)kysaná/kyselá smetana
saure Sahne, (ÖrD, SwD) Sauerrahm m
ˈzaurə ˈzaːnəˌ ˈzauɐraːm
nízkotučná smetana
fettarme Sahne
ˈfεt|armə ˈzaːnə
(vysoko)tučná smetana
dicke Sahne
ˈdɪkə ˈzaːnə
máslo
Butter f
ˈbʊtɐ
(měkký) tvaroh
Quark m
kvark
(bílý) jogurt
(weißer) Joghurt
(ˈvaisəɐ) ˈjoːgʊrt
plnotučný/nízkotučný/netučný jogurt
Sahnejoghurt m/Magerjoghurt m/fettarmer Joghurt
ˈzaːnəjoːgʊrt /ˈmaːgɐjoːgʊrt /ˈfεt|armɐ ˈjoːgʊrt
kefír
Kefir m
ˈkeːfiːɐ
podmáslí
Buttermilch f
ˈbʊtɐmɪlç
syrovátka
Molke f
ˈmɔlkə
syrovátkový nápoj
Molkegetränk n
ˈmɔlkəgεtrεŋk
sýr
Käse m
ˈkεːzə
ovčí/kozí sýr
Schafskäse m/Ziegenkäse m
ˈʃaːfskεːzə /ˈtsiːgnkεːzə
smetanový sýr
Sahnekäse m
ˈzaːnəkεːzə
tavený/roztíratelný sýr
Schmelzkäse m/Streichkäse m
ˈʃmεltskεːzə /ˈʃtraiçkεːzə
tvrdý/polotvrdý sýr
Hartkäse m/Halbhartkäse m
ˈhartkεːzə /ˈhalphartkεːzə
měkký sýr
Weichkäse m
ˈvaiçkεːzə
tučný sýr
Vollfettkäse m
ˈfɔlfεtkεːzə
uzený sýr
geräucherter Käse
gəˈrɔyxɐtɐ ˈkεːzə
krémový sýr, žervé
Frischkäse m
ˈfrɪʃkεːzə
tvarohový sýr, cottage
Hüttenkäse m
ˈhʏtnkεːzə
balkánský sýr, feta
Feta m, Feta-Käse m
ˈfeːtaˌ ˈfeːtakεːzə
plísňový sýr (s modrou plísní)
Edelpilzkäse m, (Blau)Schimmelkäse m
ˈeːdlpɪltskεːzəˌ (blau)ˈʃɪmlkεːzə
plísňový sýr (s povrchovou plísní)
Weißschimmelkäse m, Rotschimmelkäse m
ˈvaisʃɪmlkεːzəˌ ˈroːtʃɪmlkεːzə
ementál, ementálský sýr
Emmentaler m, Emmentaler Käse
ˈεməntaːlɐˌ ˈεməntaːlɐ ˈkεːzə
eidam, eidamský sýr
Edamer m, Edamer Käse
ˈeːdamɐˌ ˈeːdamɐ ˈkεːzə
brynza
Brimsen m
ˈbrɪmzn
mozzarella
Mozzarella m
ˈmɔtsaˈrεla
čedar
Cheddar m
ˈtʃεdɐ
parmazán, parmezán
Parmesan m
parmeˈzaːn
camembert
Camembert m
ˈkaməmbeːɐ
cihla sýra
Käseblock m
ˈkεːzəblɔk
plátek sýra
eine Scheibe Käse
ˈainə ˈʃaibə ˈkεːzə
plátkový sýr
Schnittkäse m
ˈʃnɪtkεːzə
strouhaný sýr
geriebener Käse, Reibkäse m
gəˈriːbənɐ ˈkεːzəˌ ˈraibkεːzə
sýrová pomazánka
Käseaufstrich m
ˈkεːzə|aufʃtrɪç
Mléko zkyslo.
Die Milch ist sauer geworden.
diː mɪlç ɪst ˈzauɐ gəˈvɔrdn
Mléko se srazilo.
Die Milch ist geronnen.
diː mɪlç ɪst gəˈrɔnən
Máslo je žluklé.
Die Butter ist ranzig.
diː ˈbʊtɐ ɪst ˈrantsɪç
Sýr je zralý/vyzrálý.
Der Käse ist reif.
deːɐ ˈkεːzə ɪst raif