Mléčné výrobky

Mléčné výrobky

Dairy Products
mléko
milk
mɪlk
kravské/kozí mléko
cow's/goat's milk
kaʊz/ˈgəʊts mɪlk
nízkotučné/polotučné/plnotučné mléko
low-fat/reduced-fat/whole milk
ləʊfæt/rɪˈdjuːstfæt/həʊl mɪlk
odtučněné mléko
skimmed milk
skɪmd mɪlk
pasterizované/trvanlivé mléko
pasteurized/long-life milk
ˈpæstəˌraɪzd/lɒŋlaɪf mɪlk
sušené/sójové mléko
powdered/soy milk
ˈpaʊdəd/sɔɪ mɪlk
(slazené) kondenzované mléko
(sweetened) condensed/evaporated milk
(ˈswiːtnd) kənˈdεnst/ɪˈvæpəˌreɪtɪd mɪlk
acidofilní mléko
acidophilus milk
ˌæsɪˈdɒfɪləs mɪlk
mléčný nápoj
milk drink
mɪlk drɪŋk
mléčný koktejl
milkshake
ˈmɪlkˌʃeɪk
smetana
cream
kriːm
smetana ke šlehání, šlehačka
whipping cream
ˈwɪpɪŋ kriːm
šlehačka (našlehaná)
whipped cream
wɪpt kriːm
(za)kysaná/kyselá smetana
sour cream
ˈsaʊə kriːm
nízkotučná smetana
(BrE) single/(AmE) light cream
ˈsɪŋgl/laɪt kriːm
(vysoko)tučná smetana
(BrE) double/(AmE) heavy cream
ˈdʌbl/ˈhεvɪ kriːm
máslo
butter
ˈbʌtə
(měkký) tvaroh
curd/(AmE) farmer cheese
kɜːd/ˈfɑːmə tʃiːz
(bílý) jogurt
(plain) yogurt
(pleɪn) ˈjəʊgət
plnotučný/nízkotučný/netučný jogurt
full-fat/low-fat/non-fat yogurt
fʊlfæt/ləʊfæt/nɒnfæt ˈjəʊgət
kefír
kefir
kəfɪr
podmáslí
buttermilk
ˈbʌtəˌmɪlk
syrovátka
whey
weɪ
syrovátkový nápoj
whey drink
weɪ drɪŋk
sýr
cheese
tʃiːz
ovčí/kozí sýr
sheep/goat cheese
ʃiːp/gəʊt tʃiːz
smetanový sýr
cream cheese
kriːm tʃiːz
tavený/roztíratelný sýr
processed/spread cheese
prəʊˈsεst/sprεd tʃiːz
tvrdý/polotvrdý sýr
hard/semi-hard cheese
hɑːd/ˈsεmɪhɑːd tʃiːz
měkký sýr
soft cheese
sɒft tʃiːz
tučný sýr
full-fat/high-fat cheese
fʊlfæt/haɪfæt tʃiːz
uzený sýr
smoked cheese
sməʊkt tʃiːz
krémový sýr, žervé
cream cheese
kriːm tʃiːz
tvarohový sýr, cottage
cottage cheese
ˈkɒtɪdʒ tʃiːz
balkánský sýr, feta
feta
ˈfεtə
plísňový sýr (s modrou plísní)
blue cheese
bluː tʃiːz
plísňový sýr (s povrchovou plísní)
surface-ripened cheese
ˈsɜːfɪsˌraɪpnd tʃiːz
ementál, ementálský sýr
Emmenthaler (cheese)
ˈεmənˌtɑːlə (tʃiːz)
eidam, eidamský sýr
Edam (cheese)
ˈiːdæm (tʃiːz)
mozzarella
mozzarella
ˌmɒtsəˈrεlə
čedar
cheddar (cheese)
ˈtʃεdə (tʃiːz)
parmazán, parmezán
Parmesan (cheese)
ˌpɑːmɪˈzæn (tʃiːz)
camembert
Camembert
ˈkæməmˌbεə
cihla sýra
block of cheese
blɒk əv tʃiːz
plátek sýra
slice of cheese
slaɪs əv tʃiːz
plátkový sýr
sliced cheese
slaɪst tʃiːz
strouhaný sýr
grated cheese
ˈgreɪtɪd tʃiːz
sýrová pomazánka
cheese spread
tʃiːz sprεd
Mléko zkyslo.
The milk has soured.
ðə mɪlk hæz ˈsaʊəd
Mléko se srazilo.
The milk has curdled.
ðə mɪlk hæz ˈkɜːdld
Máslo je žluklé.
The butter is rancid.
ðə ˈbʌtə ɪz ˈrænsɪd
Sýr je zralý/vyzrálý.
The cheese is ripe/mature.
ðə tʃiːz ɪz raɪp/məˈtjʊə