Příprava jídla

Příprava jídla

Food Preparation
udělat (jídlo)
make
meɪk
připravit, upravit (pokrm)
prepare
prɪˈpεə
omýt, umýt
wash
wɒʃ
oloupat
peel
piːl
nakrájet, krájet
cut
kʌt
nakrájet co na kostičky/plátky
dice/slice sth
daɪs/slaɪs
rozříznout co (na půlky)
cut sth (in half)
kʌt (ɪn hɑːf)
posekat, nasekat
chop (up)
tʃɒp (ʌp)
nasekat co nadrobno
chop sth finely
tʃɒp ˈfaɪnlɪ
nastrouhat, strouhat
grate
greɪt
pomlít, rozemlít
grind
graɪnd
pomlít kávu
grind the coffee
graɪnd ðə ˈkɒfɪ
pomlít maso
mince the meat
mɪns ðə miːt
rozmačkat, rozdrtit
crush
krʌʃ
rozmačkat/šťouchat brambory
mash the potatoes
mæʃ ðə pəˈteɪtəʊz
zamíchat (polévku ap.)
stir
stɜː
promíchat, promísit (směs ap.)
mix
mɪks
smíchat (cukr s moukou)
mix (sugar and flour)
mɪks (ˈʃʊgə ænd ˈflaʊə)
ušlehat
whip, whisk
wɪpˌ wɪsk
zapracovat co do čeho (směsi ap.)
work sth into sth
wɜːk ˈɪntə
nalít
pour
pɔː
plnit co čím
fill sth with sth
fɪl
utřít česnek
crush the garlic
krʌʃ ðə ˈgɑːlɪk
očistit zeleninu
clean the vegetables
kliːn ðə ˈvεdʒtəblz
oloupat (brambory)
peel (potatoes)
piːl (pəˈteɪtəʊz)
stáhnout kůži (z kuřete ap.)
strip the skin
strɪp ðə skɪn
vykostit kuře
bone the chicken
bəʊn ðə ˈtʃɪkɪn
nechat marinovat
leave to marinate
liːv tə ˈmærɪˌneɪt
zmrazit/rozmrazit maso
freeze/defrost meat
friːz/diːˈfrɒst miːt
zavařovat ovoce/maso
preserve fruit/meat
prɪˈzɜːv fruːt/miːt
nakládat houby/okurky
pickle mushrooms/gherkins
ˈpɪkl ˈmʌʃruːmz/ˈgɜːkɪnz
uvařit komu něco k jídlu
cook something to eat for sb
kʊk ˈsʌmθɪŋ tə iːt
vařit co podle receptu
cook sth according to the recipe
kʊk əˈkɔːdɪŋ tə ðə ˈrεsɪpɪ
recept
recipe
ˈrεsɪpɪ
kuchařka (kniha)
cookbook
ˈkʊkˌbʊk
přísady, suroviny (k vaření)
ingredients
ɪnˈgriːdɪənts
porce
portion, serving
ˈpɔːʃənˌ ˈsɜːvɪŋ
dávka, várka
batch
bætʃ
odměrka (kuchyňská)
measuring jug
ˈmεʒərɪŋ dʒʌg
šálek, hrnek
cup, mug
kʌpˌ mʌg
polévková lžíce
tablespoon
ˈteɪblˌspuːn
(čajová) lžička
(tea) spoon
(tiː) spuːn
špetka
pinch
pɪntʃ
kapka
drop
drɒp
osolit
salt sth, add salt to sth
sɔːltˌ æd sɔːlt
opepřit
pepper
ˈpεpə
okořenit
spice, season
spaɪsˌ ˈsiːzn
ochutit
season, flavour
ˈsiːznˌ ˈfleɪvə
přidat trochu octa/nálevu
add some vinegar/pickle
æd sʌm ˈvɪnɪgə/ˈpɪkl
přidat pár lžiček/kapek oleje
add a few spoons/drops of oil
æd ə fjuː spuːnz/drɒps əv ɔɪl
posypat co sýrem/cukrem
sprinkle sth with cheese/sugar
ˈsprɪŋkl wɪθ tʃiːz/ˈʃʊgə
obložit, dozdobit čím (oblohou)
garnish with sth
ˈgɑːnɪʃ
Kdo udělá večeři?
Who's gonna make dinner?
huːz ˈgɒnə meɪk ˈdɪnə?
Neumím vůbec vařit.
I can't cook at all.
aɪ kɑːnt kʊk æt ɔːl
Ona výborně vaří.
She's a great cook.
ʃiːz ə greɪt kʊk
Krátce zamíchejte.
Stir briefly.
stɜː ˈbriːflɪ
Přidejte špetku soli.
Add a pinch of salt.
æd ə pɪntʃ əv sɔːlt
Přilejte kapku octa.
Add a drop of vinegar.
æd ə drɒp əv ˈvɪnɪgə
Dosolte podle chuti.
Add salt to taste.
æd sɔːlt tə teɪst
Přesolil jsem to.
I've put too much salt in it.
aɪv pʊt tuː mʌtʃ sɔːlt ɪn ɪt

Vaření

Cooking
vařit (tepelně upravovat)
cook
kʊk
uvařit (ve vodě, brambory ap.)
boil
bɔɪl
podusit
stew
stjuː
péct (na tuku, maso ap.)
roast
rəʊst
(o)pražit
roast
rəʊst
zapražit
add the roux
æd ðə ruː
ohřát, ohřívat co
(re)heat sth
(riː)hiːt
překypět
boil over, bubble over
bɔɪl ˈəʊvəˌ ˈbʌbl ˈəʊvə
vařit v páře
steam
stiːm
vařit co na mírném ohni
simmer sth over low heat
ˈsɪmə ˈəʊvə ləʊ hiːt
nechat co dvě hodiny povařit
let sth simmer for two hours
lεt ˈsɪmə fə tuː aʊəz
ohřát/zředit polévku
heat/thin the soup
hiːt/θɪn ðə suːp
zahustit omáčku moukou
thicken the sauce with flour
ˈθɪkən ðə sɔːs wɪθ ˈflaʊə
připravit jíšku/zásmažku z másla a mouky
make a roux from the butter and flour
meɪk ə ruː frɒm ðə ˈbʌtə ænd ˈflaʊə
postavit hrnec na sporák
put the pot on the stove
pʊt ðə pɒt ɒn ðə stəʊv
rozpálit olej (na pánvi)
heat oil (in the pan)
hiːt ɔɪl (ɪn ðə pæn)
osmažit cibulku dozlatova
brown the onion
braʊn ðiː ˈʌnjən
přivést co k varu
bring sth to boil
brɪŋ tə bɔɪl
nechat polévku (krátce) přejít varem
let the soup boil (briefly)
lεt ðə suːp bɔɪl (ˈbriːflɪ)
přikrýt a nechat vařit
cover and let cook/simmer
ˈkʌvə ænd lεt kʊk/ˈsɪmə
nechat zredukovat (vyvařit)
leave to reduce
liːv tə rɪˈdjuːs
odstavit (hrnec) z plotny
remove from heat
rɪˈmuːv frɒm hiːt
nechat co (chvíli) odstát/vychladnout
leave sth to stand/cool down (for a while)
liːv tə stænd/kuːl daʊn (fə ə waɪl)
slít/scedit brambory
drain the potatoes
dreɪn ðə pəˈteɪtəʊz
přecedit mléko
strain the milk
streɪn ðə mɪlk
převařit mléko/vodu
boil milk/water
bɔɪl mɪlk/ˈwɔːtə
Vařte na mírném ohni.
Cook over a low heat.
kʊk ˈəʊvə ə ləʊ hiːt
Krátce osmažte na rozpáleném tuku.
Stir-fry briefly.
stɜːfraɪ ˈbriːflɪ
Pečte maso 40 minut při 200 stupních.
Roast the meat at 200 degrees for 40 minutes.
rəʊst ðə miːt æt ˌtuːˈhʌndrəd dɪˈgriːz fə ˈfɔːtɪ ˈmɪnɪts
Těstoviny se rozvařily.
The pasta is overcooked.
ðə ˈpæstə ɪz ˌəʊvəˈkʊkt
Voda už vře.
The water is boiling.
ðə ˈwɔːtə ɪz ˈbɔɪlɪŋ
Zalijte vroucí vodou.
Pour over with boiling water.
pɔː ˈəʊvə wɪθ ˈbɔɪlɪŋ ˈwɔːtə
Připálil jsem omáčku.
I've burnt the sauce.
aɪv bɜːnt ðə sɔːs

Pečení a smažení (masa)

Roasting and Frying (Meat)
péct (maso)
roast
rəʊst
smažit
fry
fraɪ
fritovat
deep-fry
diːpfraɪ
restovat
sauté
ˈsəʊteɪ
osmahnout
stir-fry
stɜːfraɪ
grilovat, rožnit
grill, (AmE) broil, barbecue
grɪlˌ brɔɪlˌ ˈbɑːbɪˌkjuː
gratinovat, zapéct (se sýrem)
gratinée
gratε̃eɪ
rožnit, péct co na rožni
spit-roast sth
spɪtrəʊst
udit
smoke
sməʊk
flambovat
flambée
ˈflɑːmbeɪ
naříznout
make a cut/slit
meɪk ə kʌt/slɪt
naklepat maso
pound the meat
paʊnd ðə miːt
zkřehčit/změkčit maso
tenderize the meat
ˈtεndəˌraɪz ðə miːt
obalit maso v čem
coat the meat in/with sth
kəʊt ðə miːt
obalit co v mouce
coat sth in flour
kəʊt ɪn ˈflaʊə
obalit ve strouhance
bread, coat sth with breadcrumbs
brεdˌ kəʊt wɪθ ˈbrεdˌkrʌmʒ
pokapat co citronem
sprinkle sth with lemon juice
ˈsprɪŋkl wɪθ ˈlεmən dʒuːs
prošpikovat pečeni
lard the roast
lɑːd ðə rəʊst
nadívat husu
stuff the goose
stʌf ðə guːs
předehřát troubu
preheat the oven
priːˈhiːt ðiː ˈʌvn
podlévat (vodou) co
add water to sth
æd ˈwɔːtə
polévat (šťávou) co
baste sth
beɪst
propíchat vidličkou
prick/stab with a fork
prɪk/stæb wɪθ ə fɔːk
nechat (maso) odpočinout
leave (the meat) to rest
liːv (ðə miːt) tə rεst
naporcovat pečeni (na talíři)
carve the roast (on the plate)
kɑːv ðə rəʊst (ɒn ðə pleɪt)

Pečení (pečiva)

Baking
těsto
dough
dəʊ
kynuté těsto
leavened dough
ˈlεvnd dəʊ
listové těsto
puff pastry
pʌf ˈpeɪstrɪ
těsto na nudle
pasta dough
ˈpæstə dəʊ
piškotové těsto
sponge mixture
spʌndʒ ˈmɪkstʃə
kvasnice
yeast
jiːst
kvásek (přísada na kynutí)
leaven
ˈlεvn
(chlebový) kvas, kvásek
sourdough
ˈsaʊəˌdəʊ
kypřidlo (kypřicí přípravek)
leavener, leavening agent
ˈlεvnəˌ ˈlεvnɪŋ ˈeɪdʒənt
mouka
flour
ˈflaʊə
prášek do pečiva
baking powder
ˈbeɪkɪŋ ˈpaʊdə
náplň
filling
ˈfɪlɪŋ
drobenka
streusel
ˈstruːsl
posyp, sypání (ke zdobení ap.)
topping, sprinkles
ˈtɒpɪŋˌ ˈsprɪŋklz
krém
cream
kriːm
sníh (z bílků)
whipped egg whites
wɪpt εg waɪts
žloutek
(egg) yolk
(εg) jəʊk
dortový korpus
cake base
keɪk beɪs
péct (pečivo)
bake
beɪk
zadělat těsto (na buchty)
knead the dough (for cakes)
niːd ðə dəʊ (fə keɪks)
prosít mouku
sift the flour
sɪft ðə ˈflaʊə
nadrobit kvasnice do vlažného mléka
crumble the yeast into lukewarm milk
ˈkrʌmbl ðə jiːst ˈɪntə ˌluːkˈwɔːm mɪlk
rozklepnout tři vejce
break three eggs
breɪk θriː εgz
oddělit žloutek od bílku
separate the yolk from the white
ˈsεprɪt ðə jəʊk frɒm ðə waɪt
smíchat mouku s práškem do pečiva a cukrem
mix flour, baking powder and sugar
mɪks ˈflaʊəˌ ˈbeɪkɪŋ ˈpaʊdə ænd ˈʃʊgə
ušlehat sníh z bílků
whip the egg whites until stiff
wɪp ðiː εg waɪts ʌnˈtɪl stɪf
uhníst těsto
knead the dough
niːd ðə dəʊ
nechat těsto vykynout/odležet
let the dough rise/stand
lεt ðə dəʊ raɪz/stænd
vyválet těsto
roll out the dough
rəʊl aʊt ðə dəʊ
uválet bochník (chleba)
shape a loaf (of bread)
ʃeɪp ə ləʊf (əv brεd)
vykrajovat co vykrajovátkem
cut out sth with a cookie cutter
kʌt aʊt wɪθ ə ˈkʊkɪ ˈkʌtə
vymazat plech máslem/tukem
grease the baking sheet with butter
griːs ðə ˈbeɪkɪŋ ʃiːt wɪθ ˈbʌtə
vysypat plech moukou
dust the baking sheet with flour
dʌst ðə ˈbeɪkɪŋ ʃiːt wɪθ ˈflaʊə
položit rohlíčky na vymazaný plech
put the rolls on a greased baking sheet
pʊt ðə rəʊlz ɒn ə ˈgriːsd ˈbeɪkɪŋ ʃiːt
potřít koláčky rozšlehaným vajíčkem
spread the whisked eggs over the cakes
sprεd ðə wɪskt εgz ˈəʊvə ðə keɪks
upéct do hněda/křupava
bake until brown/crisp
beɪk ʌnˈtɪl braʊn/krɪsp
pocukrovat koláč
sprinkle/dust the cake with sugar
ˈsprɪŋkl/dʌst ðə keɪk wɪθ ˈʃʊgə
nechat co v ledničce dvě hodiny ztuhnout
leave sth in the fridge for two hours to set
liːv ɪn ðə frɪdʒ fə tuː aʊəz tə sεt
obalit v kokosu
coat with coconut
kəʊt wɪθ ˈkəʊkəˌnʌt
Nasypte mouku do mísy.
Pour the flour into the bowl.
pɔː ðə ˈflaʊə ˈɪntə ðə bəʊl
Zpracujte v hladké těsto.
Work into smooth dough.
wɜːk ˈɪntə smuːð dəʊ
Nechte těsto 3 hodiny kynout.
Let the dough rise for 3 hours.
lεt ðə dəʊ raɪz fə θriː aʊəz
Vložte do předehřáté trouby.
Put it into a preheated oven.
pʊt ɪt ˈɪntə ə priːˈhiːtɪd ˈʌvn
Vyndejte z trouby.
Remove from the oven.
rɪˈmuːv frɒm ðiː ˈʌvn
Koláč se mi připálil.
I've burned the cake.
aɪv bɜːnd ðə keɪk