Ovoce
Frutas
plod
fruto m
frˈutu
stopka (ovoce)
haste f
ˈaʃtə
slupka
casca f , pele f
kˈaʃkɐˌ pˈεlə
kůra (pomeranče ap.)
casca f
kˈaʃkɐ
dužina, dužnina
polpa f
pˈolpɐ
dřeň
medula f , polpa f
mədˈulɐˌ pˈolpɐ
pecka
caroço m
kɐrˈosu
jádro, jadérko
caroço m , pevide f
kɐrˈosuˌ pəvˈidə
semeno, semínko
semente f
səmε̃tə
jádřinec
caroço m , miolo m
kɐrˈosuˌ miˈolu
ohryzek
caroço m , miolo m
kɐrˈosuˌ miˈolu
měsíček (pomeranče ap.)
gomo m
gˈomu
bez pec(ič)ek, bez jadérek
descaroçado
dəʃkɐrusˈadu
zralý
maduro
mɐdˈuru
nezralý
imaturo
imɐtˈuru
červivý
verminoso
vərminˈozu
shnilý
podre
pˈodrə
sušený
seco
sˈeku
šťavnatý
suculento
sukulˈε̃tu
dužnatý
carnudo, polposo
kɐrnˈuduˌ pɔlpˈozu
sladký
doce
dˈosə
kyselý
azedo
ɐzˈedu
moučný (jablko ap.)
farinhento
fɐriɲˈε̃tu
kandovaný (ovoce)
açucarado, cristalizado, caramelizado
ɐsukɐrˈaduˌ kriʃtɐlizˈaduˌ kɐrɐməlizˈadu
oloupaný (bez slupky)
descascado
dəʃkɐʃkˈadu
vypeckovaný
descaroçado
dəʃkɐrusˈadu
zavařený (ovoce)
enlatado
ε̃lɐtˈadu
sezonní ovoce
frutas f pl sezonais, frutas f pl da estação
frˈutɐʃ səzunˈajʃˌ frˈutɐʃ dɐ əʃtɐsˈɑ̃
bio ovoce
fruta f orgânica
frˈutɐ ɔrgˈanikɐ
(ovocná) šťáva
sumo m de frutas
sˈumu də frˈutɐʃ
čerstvě vymačkaná šťáva
sumo m recentemente esprimido
sˈumu ʀəsˈε̃təmε̃tə əʃprimˈidu
citronová šťáva
sumo m de limão
sˈumu də limˈɑ̃
(ovocný) mošt
mosto m
mˈoʃtu
(ovocný) nektar
néctar m (de fruta)
nˈεktɐr (də frˈutɐ)
Stromové ovoce
Fruta de árvore
jablko
maçã f
mɐsˈɑ̃
hruška
pera f
pˈerɐ
broskev
pêssego m
pˈesəgu
meruňka
damasco m , alperce m
dɐmˈaʃkuˌ ɐlpˈεrsə
nektarinka
nectarina f
nəktɐrˈinɐ
třešeň
cereja f
sərˈɐʒɐ
višeň
ginja f
ʒˈinʒɐ
švestka
ameixa f
ɐmˈɐjʃɐ
slíva
brunho m
brˈuɲu
ryngle
rainha-cláudia f
ʀɐjɲɐ-klˈaudiɐ
mirabelka
mirabela f
mirɐbˈεlɐ
Keříkové ovoce
Frutas de arbusto
bobule
baga f , bago m
bˈagɐˌ bˈagu
borůvka
mirtilo m
mirtˈilu
jahoda
morango m
mɔrˈɑ̃gu
malina
framboesa f
frɐmbuˈezɐ
ostružina
amora f preta
ɐmˈɔrɐ prˈetɐ
hrozny, hroznové víno
uvas f pl
ˈuvɐʃ
hrozen vína
cacho m de uvas
kˈaʃu də ˈuvɐʃ
angrešt
groselheira f
gruzəʎˈɐjrɐ
rybíz
groselha f
gruzˈəʎɐ
černý rybíz
groselha f preta
gruzˈəʎɐ prˈetɐ
červený rybíz
groselha f vermelha
gruzˈəʎɐ vərmˈɐʎɐ
bílý rybíz
groselha f branca
gruzˈəʎɐ brˈɑ̃kɐ
brusinka
mirtilo m vermelho
mirtˈilu vərmˈɐʎu
bezinka
baga f do sabugueiro
bˈagɐ du sɐbugˈɐjru
moruše
amora f
ɐmˈɔrɐ
šípek (plod)
cinórrodo m
sinˈɔʀudu
Exotické a tropické ovoce
Frutas exóticas e tropicais
ananas
ananás m , abacaxi m
ɐnɐnˈaʃˌ ɐbɐkɐʃˈi
ananas v konzervě
abacaxi m enlatado
ɐbɐkɐʃˈi ε̃lɐtˈadu
banán
banana f
bɐnˈanɐ
trs banánů
cacho m de bananas
kˈaʃu də bɐnˈanɐʃ
zeleninový banán
banana-da-terra f
bɐnˈɐnɐ-dɐ-tˈεʀɐ
citrón
limão m
limˈɑ̃
limetka
lima f
lˈimɐ
pomeranč
laranja f
lɐrˈɑ̃ʒɐ
mandarinka
tangerina f , mandarina f
tɑ̃ʒərˈinɐˌ mɑ̃dɐrˈinɐ
grapefruit, grep
toronja f
tɔrˈɔ̃ʒɐ
kaki, tomel
caqui m
kɐkˈi
kiwi
kiwi m
kiwˈi
(vodní) meloun
melancia f
məlɑ̃sˈiɐ
cukrový meloun
melão m
məlˈɑ̃
ananasový/žlutý meloun
meloa f
məlˈoɐ
medový meloun
melão m honeydew
məlˈɑ̃ anidiˈu
datle
tâmara f
tˈamɐrɐ
fík
figo m
fˈigu
avokádo
abacate m
ɐbɐkˈatə
mango
manga f
mˈɑ̃gɐ
maracuja
maracujá m
mɐrɐkuʒˈa
oliva
azeitona f
ɐzɐjtˈonɐ
černé/zelené olivy
azeitonas f pl pretas/verdes
ɐzɐjtˈonɐʃ prˈetɐʃ/vˈerdəʃ
nakládané olivy (v slaném nálevu)
azeitonas f pl em salmoura
ɐzɐjtˈonɐʃ ɑ̃ sɐlmˈorɐ
vypeckované olivy
azeitonas f pl descaroçadas
ɐzɐjtˈonɐʃ dəʃkɐrusˈadɐʃ
plněné olivy
azeitonas f pl recheadas
ɐzɐjtˈonɐʃ ʀəʃəˈadɐʃ
papája
papaia f , mamão m
pɐpˈajɐˌ mɐmˈɑ̃
granátové jablko
romã f
ʀumˈɑ̃
kdoule
marmelo m
mɐrmˈεlu
liči
líchia f
lˈiʃiɐ
opuncie
palma-doce f
pˈalmɐdˈosə
pomelo, šedok
pomelo m , toranja f
pumˈεluˌ tɔrˈɑ̃ʒɐ
Ořechy
Nozes
vlašský ořech
noz f
nˈɔʃ
lískový ořech
avelã f
ɐvəlˈɑ̃
burák, burský oříšek, arašíd
amendoim m
ɐmε̃duˈĩ
mandle
amêndoa f
ɐmˈε̃duɐ
pistácie, pistáciový ořech
pistache m
piʃtˈaʃə
kešú, kešu (ořech)
caju m
kɐʒˈu
kokosový ořech, kokos
coco m
kˈoku
para ořech
castanha-do-pará f
kɐʃtɐɲɐ-du-pɐrˈa
pekanový ořech
noz-pecã f
nˈɔʃpəkˈɑ̃
piniový oříšek
pinhão m
piɲˈɑ̃
jedlý kaštan
castanha f
kɐʃtˈaɲɐ
jádro (ořechu ap.)
miolo m
miˈolu
skořápka (ořechu)
casca f de noz
kˈaʃkɐ də nˈɔʃ
rozlousknout ořech
rachar uma noz
ʀɐʃˈar ˈumɐ nˈɔʃ
vyloupat jádra (ořechů)
descascar nozes
dəʃkɐʃkˈar nˈozəʃ
loupaný
descascado
dəʃkɐʃkˈadu
solený
salgado
sɐlgˈadu
pražený
torrado
tɔʀˈadu
drcené/sekané ořechy
nozes esmagadas/picadas
nˈozəʃ əʒmɐgˈadɐʃ/pikˈadɐʃ
arašídové máslo
manteiga f de amendoim
mɑ̃tˈɐjgɐ də ɐmε̃duˈĩ