Maso

Maso

Мя́со
bílé/červené maso
бе́лое/кра́сное мя́со
běləje/krasnəje mjasə
libové/tučné maso
нежи́рное/жи́рное мя́со
ňižyrnəje/žyrnəje mjasə
vepřové
свини́на f
sviňin
hovězí
говя́дина f
gvjaďin
telecí
теля́тина f
ťiľjaťin
skopové
бара́нина f
braňin
jehněčí
ягня́тина f
jigňaťin
koňské maso
кони́на f
kňin
králičí (maso)
крольча́тина f
krľčaťin
drůbeží, drůbež
(дома́шняя) пти́ца
(dmašňaj) pťic
kuře, kuřecí maso
куря́тина f
kurjaťin
kachna
у́тка f
utk
husa
гусь m
gusˈ
krůta
инде́йка f
indějk
jeseteří maso
осетри́на f
sitrin
zvěřina
дичь f
ďičˈ
zvěřina (z vysoké zvěře)
мя́со кру́пной ди́чи
mjasə krupnəj ďiči
kančí
кабани́на f
kbňin
srnčí
мя́со косу́ли
mjasə ksuľi
zaječí (maso)
зайча́тина f
zjčaťin
bažant
фаза́н m
fzan

Masné výrobky

Мясны́е изде́лия
čerstvé/chlazené/mražené maso
све́жее/охлаждённое/заморо́женное мя́со
svěžəje/chlžďonəje/zmrožənəje mjasə
vyzrálé maso
созре́вшее мя́со
szrevšəje mjasə
vykostěné maso
обва́ленное мясо
bvaľenəje mjasə
kýta
о́корок m
okərək
zadní hovězí
говя́жий огу́зок
gvjažəj guzək
koleno
коле́но n
kľenə
vepřové koleno
свино́е коле́но
svinoje kľenə
kližka
лоды́жка f
ldyžk
vepřový/hovězí bok
свино́й/говя́жий бок
svinoj/gvjažəj bok
hřbet
хребе́т m
chribět
plec(ko), ramínko
лопа́тка f
lpatk
(pravá) svíčková
говя́жья вы́резка
gvjažj vyresk
(vepřová) panenka
свина́я вы́резка
svinaj vyresk
roštěná
антреко́т m
ntrikot
vysoký roštěnec
то́лстый филе́й/край
tolstəj fiľej/kraj
krkovička, krkovice
оше́ек m
šejek
žebírka
рёбрышки n pl
rjobrəški
vepřová žebírka
свины́е рёбрышки
svinyje rjobrəški
stehno, stehýnko (drůbeží)
но́жка f
nožk
prso, prsní řízek
гру́дка f
grutk
křídlo
крыло́ n
krəlo
filé, filet (plátek)
филе́ n, филе́й m
fiľeˌ fiľej
kotleta
отбивна́я f
dbivnaj
vepřová/telecí kotleta
свина́я/теля́чья отбивна́я
svinaj/ťiľjačj dbivnaj
(hovězí) líčka
(говя́жьи) щёчки
(gvjaži) ššočki
kůže
ко́жа f
kož
oháňka
хвост m
chvost
přírodní řízek
шни́цель без паниро́вки
šňicəľ běs pňirofki
mleté maso
ру́бленое мя́со
rubľenəje mjasə
masová roláda, masový závitek
мясно́й руле́т
misnoj ruľet
rosol, aspik
сту́день m
studěň

Uzeniny

Колба́сные изде́лия
uzené (maso)
копчёное мя́со
kpčjonəje mjasə
salám (trvanlivý)
колбаса́ f, саля́ми f
klbsaˌ sľjami
(měkký) salám
(варёная) колбаса́
(vrjonəj) klbsa
šunka
ветчина́ f
vitčina
(za)uzená šunka
копчёная ветчина́
kpčjonəj vitčina
slanina
беко́н m, копчёное са́ло
bikonˌ kpčjonəje salə
špek
шпик m
špik
párek
соси́ска f
ssisk
klobása
колба́ска f, колбаса́ f
klbaskˌ klbsa
buřt
сарде́лька f
srděľk
paštika
паште́т m
pštět
játrová paštika, játrovka
печёночный паште́т
pičjonəčnəj pštět
čajovka, roztíratelný salám
неме́цкая ча́йная колбаса́
ňiměckəj čajnəj klbsa
masová konzerva
мясны́е консе́рвы
misnyje knservə
lančmít
консе́рвы колба́сный фарш
knservə klbasnəj farš

Vnitřnosti

Вну́тренности
drůbky (drůbeží ap.)
потроха́ plt
ptrcha
srdce
се́рдце n
sercə
mozeček
мозг m
mozk
(vepřový) jazyk
(свино́й) язы́к
(svinoj) jizyk
játra
пе́чень f, печёнка f
pěčeňˌ pičjonk
ledvinky
по́чки f pl
počki
žaludek
желу́док m
žəludək
dršťky
рубе́ц m
ruběc
plíčky
лёгкие plt
ľochkije
brzlík
зо́бная железа́
zobnəj žəľiza
morek
ко́стный мозг
kosnəj mozk

Příprava masa

Обрабо́тка мя́са
porazit dobytek
заби́ть скот
zbiť skot
vykuchat, vyvrhnout
вы́потрошить, очи́стить от вну́тренностей
vypətrəšəťˌ čisťiť d vnutrenəstěj
vykostit
отдели́ть от косте́й
dďiľiť t kstěj
nechat maso vyzrát
вы́зреть мя́со
vyzreť mjasə
naporcovat maso
разруби́ть мя́со
rzrubiť mjasə
nakrájet maso na plátky
наре́зать мя́со ло́мтиками
nrezəť mjasə lomťikəmi
nakrájet maso na kostičky
наре́зать мя́со кусо́чками/ку́биками
nrezəť mjasə kusočkəmi/kubikəmi
pomlít maso
помоло́ть мя́со
pmloť mjasə
marinovat/naložit maso
замаринова́ть мя́со
zmərinvať mjasə
naložit maso (do soli)
засоли́ть мя́со
zsľiť mjasə
syrový
сыро́й
səroj
pečený
жа́реный, печёный
žarenəjˌ pičjonəj
propečený
пропечённый, прожа́ренный
prpičjonəjˌ pržarenəj
vařený
отварно́й
tvrnoj
dušený
тушёный
tušonəj
uzený
копчёный
kpčjonəj
smažený
жа́реный (во фритю́ре), поджа́ренный
žarenəj (v friťure)ˌ pdžarenəj
grilovaný
жа́реный (на гри́ле)
žarenəj (n griľe)
konzervovaný
консерви́рованный
knsirvirəvənəj
nasolený, nakládaný v soli
засо́ленный
zsoľenəj
marinovaný, naložený (v marinádě)
марино́ванный, в марина́де
mrinovənəjˌ v mrinadě
v (slaném) nálevu/láku
в рассо́ле
f rsoľe